2013. április 22., hétfő

Almás krémes - ahogy Én készítem






tészta:
30 dkg liszt,
15 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
8 tojás,
2 púpos evőkanál keserű kakaó

töltelék:
1 kg alma,
2 csomag vaníliás cukor,

krém:

3 csomag vaníliás pudingpor,
7,5 dl tej,
25 dkg porcukor (bolti!!!),
25 dkg vaj,

máz:
10 dkg ét tortabevonó,
1 evőkanál étolaj,






Az almákat, meghámozom, magházukat eltávolítom és vékony szeletekre vágom. Egy sütőpapírral bélelt 25x35 cm magas falú tepsibe sorakoztatom az alma szeletek felét halpikkely szerűen, megszórom az egyik csomag vaníliás cukorral és az alma másik felével megismétlem az előző hadműveletet.
A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat jól kikeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjét kemény habbá verem, a lisztbe elvegyítem a sütőport és a sót. A lisztes és a tojássárgás keveréket felváltva, óvatosan a tojáshabba forgatom.
A tészta kb 1/3-át  az almák tetejére simítom, a megmaradt tésztába beleszitálom az egyik kanál kakaóport és óvatosan elkeverem, majd kb a tészta ½-ét az előző rétegre „simítom", már amennyire lehet. A megmaradt tésztával ugyan úgy járok el mint az előbb, beleszitálom a másik kanál kakaóport és az előző rétegek tetejére simítom.
Előmelegített, de nem forró sütőben készre sütöm, de nagyon figyelve, mert a kakaó miatt könnyen megég.
Míg a tészta sül, kikeverem a vajat kikeverem a porcukorral fehéredésig és elkészítem a pudingokat a tasakon leírtak szerint, de csak a 7,5dl tejet használok a 3 pudinghoz. Nem főzöm túl soká a pudingot, mert nagyon hamar sűrű lesz és odaég.
Vízfürdőben folyamatosan keverve, teljesen kihűtöm, majd kanalanként belekeverem a cukros vajat és az egészet a hűtőbe teszem.
Ha a tészta kisült, hűlni hagyom, majd kiborítom a tepsiből és megvárom, hogy teljesen hideg legyen, hogy a krémet rákenhessem.
A krém az almás oldalon foglal helyet és némi hűtés után megkapja a csoki mázat, amit kevés vízzel, vízgőz felett felolvasztva készítek. Mikor a csoki már simára olvadt belekeverek 1 evőkanál olajat, hogy könnyebben terüljön a hideg krémen. Középről öntve elsimítom a mázat, picit szikkadni hagyom, majd tálalásig hűtőbe teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése