2013. április 23., kedd

Almatorta - Gergelics Zsóka receptje




20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor,
fél citrom héja,
1 cs. vaníliacukor,
4 tojás,
20 dkg liszt,
fél teáskanál sütőpor,
kb. 80 dkg. alma
fahéj
kandírozott narancshéj (Ez el is maradhat, de én nagyon szeretem különleges íze miatt. Legjobb és legolcsóbb, ha magad kandírozod!)

Egy kb. 26. cm-es tortaformát kikensz vajjal, kilisztezed.

A szobahőmérsékleten megpuhult vajat, az egész tojásokat, a cukrot, vaníliás cukrot habosra kevered. (Ha nem géppel kevered, külön kell felverni a tojás habját, csak a sárgájával kevered ki a hozzávalókat, s utána adod hozzá a felvert fehérjét laza mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab.) A sütőporral elkevert lisztet, citromhéjat, majd a narancshéjat hozzáadod, a kikent tortaformába öntöd. A meghámozott almákat kettévágod, a magházat eltávolítod, s amint egy cikket levágsz, mindjárt a tortaforma szélére helyezed. Vágod a következőt, azt is felrakod és így tovább, sűrűn, a tortaforma kerek vonalát követve egymás mellé rakod a tésztára úgy, hogy egy kissé fedjék egymást az almaszeletek. Akkor lesz igazán szép, ha a második kör almát ellenkező irányból rakod. Meghinted fahéjjal, előmelegített sütőben kb. 50 percig, 180 fokon, tűpróbáig sütöd. Ha kihűlt, kiveszed a formából, megszórod porcukorral a tetejét. De megkenheted lekvárral is, amire durvára vágott, pirított diót, vagy mandulát teszel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése