2013. szeptember 18., szerda

Bukta

6 kockacukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
10 dkg vaj,
3 tojás sárga,
só,
35 dkg liszt,
lekvár,

„6 kockacukrot, 2 deka aprított élesztőt 1 deci langyos tejbe kelesztek. Másik 1 deci tejbe olvasztok 10 deka vajat, aztán mély tálba öntőm és összekeverem 3 tojás sárgával, gyűszűnyi sóval, 17 deka liszttel és az élesztős tejjel. Kanállal verem, miközben még 18 deka lisztet adok hozzá, vékony sugárban. Mikor a tészta egyenletesen, nagyon jól ki van dolgozva, keményes rétes fogásúnak kell lennie. A tálat melegített ruhával lefedem és a konyhában a tűzhely közelében kelesztem, míg még egyszer olyan nagyra kel, mint eredetileg volt. Lisztezett deszkára borítom, a tetejét is belisztezem, kézzel kihúzom vagy nyújtófával kinyújtom 2 cm vastagságú lepénnyé, késsel 3 cm hosszú és 5 cm széles darabokra vágom. Egyik végébe teszek diónyi lekvárt és besodrom a tésztadarabokat. Kizsírozott tepsibe rakom a buktákat 2 cm távolságra egymástól úgy, hogy a záródásuk legyen alul és fél óráig kelesztem. A tetejét és oldalát langyos zsírba mártott kenőtollal megkenem és sütőben pirosra sütöm.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése