2013. szeptember 18., szerda

Burgonyás kalács

15 dkg burgonya,
3,5 dl víz,
50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
kevés cukros tej,
5 dkg porcukor,
1 tojás sárgája,
7 dkg zsír vagy olaj vagy margarin,
csipet só,

„15 dkg hámozott, felszeletelt burgonyát megfőzünk három és fél deci vízben, leszűrjük és a levét eltesszük, nem öntjük ki. A burgonyát átpasszírozzuk fél kiló liszttel 2 dkg kevés cukros tejben kelesztett élesztővel, 5 deka porcukorral, egy tojás sárgájával és a főtt krumpli levével tésztát dagasztunk. Dagasztás közben 7 dkg zsírt (lehet olaj vagy margarin is), csipet sót is teszünk bele és kelni hagyjuk. Fonott kalácsot, aranygaluskát, brióst, sőt ha egy tojás sárgával többet teszünk a tésztába, még kitűnő fánkot is készíthetünk belőle.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése