2013. december 24., kedd

Diós kocka

gáz tepsihez - kb 40x40 cm


40 dkg étcsokoládé,
40 dkg darált dió,
25 dkg liszt,
½ kávéskanál őrölt fahéj,
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg,
40 dkg margarin,
10 tojás,
30 dkg cukor,
só,

Máz:
20 dkg sárgabarack lekvár,
20 dkg ét tortabevonó,
2 evő kanál olaj, 
felezett dió, minden kockára dísznek,               





Az étcsokoládét meleg vízfürdőbe állított edénybe tördeljük és felolvasztjuk, hagyjuk langyosra  hűlni. A diót megdaráljuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat kettévesszük, egy csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét. Habosra keverjük a margarint a cukorral, hozzáadjuk a tojás sárgákat és a langyos csokoládét. A tojáshabot és a lisztes keveréket felváltva, óvatosan fakanállal hozzákeverjük. A keveréket tepsibe simítjuk, úgy hogy a közepén egy kicsit homorú legyen, így kevésbé púposodik fel. 25-30 percig sütjük középső rácson, tűpróbával ellenőrizzük.
Felforraljuk a lekvárt, szűrőn átpasszírozzuk és a forró sütemény tetejére kenjük.
A mázhoz a tortabevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, belekeverjük az olajat és a lekvárt tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megkötne, késheggyel kb. 5x5cm kockákat jelölünk ki. Mindegyik közepébe teszünk egy szem diót és hagyjuk teljesen megkötni, majd a jelölésen meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése