2013. szeptember 1., vasárnap

Házi málna torta




Piskóta lap (26 cm)
1 kg nyers málna (lehet mirelit is)
75 dkg mascarpone
2 csomag zselatinfix
2 evőkanál folyékony édesítő, természetesen ízlés szerint változtatható,
2 csomag tortazselé,

A málnát botmixerrel összetöröm jó alaposan, majd egy leves szűrőn, ami elég sűrű szövésű ahhoz, hogy a magok fennakadjanak rajta, át passzírozom. Az így kapott sűrű krémből kb 2 dl félre teszek a zseléhez, a többit robotgéppel belekeverem a mascarponéba, édesítem a folyékony édesítőszerrel és hozzáadom a zselítinfixet is, amivel addig verem míg megfelelő nem lesz az állaga.
A piskótát három egyforma karikára vágom, az alsó köré pattintom a tortaforma karimáját. A krémből félreteszek annyit, hogy a tortát kívülről be tudjam vonni. A többi krémet megfelezem és megtöltöm vele a tortát. A legfelső lapot valamivel (pl: kör alakú vágódeszka) lenyomatom, hogy egyenes legyen. Néhány órára vagy ha az idő engedi egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy jól megkössön a krém.
A gyümölcszselé elkészítéséhez a torta tetejére alufóliából 22 cm átmérőjű karimát késztek, ebbe fogom önteni a zselét.
A félretett málnapürével és egy pici vízzel elkeverem a tortazselét, majd felfőzöm. Picit hűlni hagyom, de folyamatosan kevergetem, hogy ne bőrösödjön meg mert akkor nem lesz egyenletes a torta tetején. Még melegen a karimába öntöm és hűvös helyre, de nem hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Ha a zselé megkötött eltávolítom az alufóliát, a málna krémmel körbe bevonom, a torta tetején üresen maradt sávot a képen (lap teteje) látható módon tejszínhabbal díszítem. Jól lehűtve tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése