2013. december 24., kedd

Karácsonyi diós almatorta



kb 20 szelethez
    
Kelt tészta:
 1,5 dl tej,
 2 dkg élesztő,
 25 dkg liszt,
 2,5 dkg cukor,
 1 csomag vaníliás cukor,
 1 tojás,
 só,
  
Omlós tészta:
 15 dkg liszt,
 7,5 dkg vaj,
 4 dkg cukor,
 1 csomag vaníliás cukor,
 só,

Töltelék:
 1 kg alma,
 5 evőkanál citromlé,
 10 dkg dió,
 17 dkg cukor,
 5 dkg vaj,

Máz:
 2 evőkanál citromlé,
 10 dkg porcukor,
   




A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztközepébe öntjük. Hozzáadjuk még a cukrot a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és simára dolgozzuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, közben az omlós tésztához a lisztet, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót egy evőkanál hideg vizet egy tálban összegyúrunk és 20 percig a hűtőben pihentetjük.
 Az almát hámozás után felaprítjuk, összekeverjük a citromlével, a diót durvára vágjuk.
 A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a margarint és folyamatosan kevergetjük míg egybe nem olvad, majd hozzáadjuk a diót és nem sokkal később az almát is. 5 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
  




A kétféle tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, a tészta 2/3-át kb 35 cm átmérőjű lappá nyújtunk és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett tortaformát. A tésztát meghintjük zsemlemorzsával és belesimítjuk az alma tölteléket. A tészta szélét a töltelékre hajtjuk, picit megvizezzük a tésztát, hogy jobban tapadjon és a maradék tésztából nyújtott 26 cm-es koronggal beborítjuk.
Előmelegített, de nem forró sütőben 175 fokon (gáz 2 es fokozat) 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A porcukrot a 2 evőkanál citromlével simára keverjük és a még forró torta tetejére kenjük. Hidegen tálaljuk.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése