2014. január 5., vasárnap

Flódni


Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
5 dkg zsír,
5 dkg cukor,
2 tojás sárgája,
1 dl fehér bor,
só,

Töltelékek:
Mákos:
25 dkg darált mák,
2 dl fehér bor,
2,5 dkg vaj,
20 dkg cukor,
5 dkg mazsola,
reszelt narancshéj.

Diós:
25 dkg darált dió,
20 dkg cukor,
1 tojás sárgája,
2 dl fehér bor,
5 dkg mazsola,
1 cs. vaniliás cukor,

Almás:
1 kg kásás alma,
10 dkg cukor,
fahéj,
1 dl fehér bor.

Szilvalekvár

A lisztet, a margarint, a zsírt, a cukrot és a sót elmorzsolom, hozzáadom a tojás sárgákat és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrom amit pihenni hagyok a hűtőbe míg elkészítem a töltelékeket.
A töltelékek készítésekor a bort felmelegítem nem túl forróra. A máknál a hozzávalókat a borba keverem és egy kicsit összefőzöm. A diónál is hasonlóképp járok el, de a tojás sárgát akkor keverem a töltelékbe, ha már egy picit meghűlt. Az alma tölteléknél, a hámozott reszelt almát a nem túl meleg borba teszem és megpárolom, ha túl lucskos egy kicsit kinyomkodom egy szűrő segítségével.
A tészta eddigre már jól kipihente magát a hűtőbe, ekkor 5 egyenlő részé osztom és vékonyan kinyújtom. Az elsővel a tepsi alját kibélelem, erre egy sor mák tölteléket rakok, ráhelyezem a következő tésztalapot.
A második réteg a párolt alma, majd ismét egy réteg tészta amire jöhet a dió töltelék. A dió után ismét egy tészta réteg amit vastagon megkenek jóféle házi szilva lekvárral, ha lehet vörös szilvából főtt legyen, mert az kellemes savanykás.
Az utolsó tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával és lassú tűzön aranybarnára sütjük. Igazából szépen szeletelni csak másnap lehet, na de ki tudja azt kivárni?:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése