2014. január 10., péntek

Hajtovány - Gergelics Zsóka receptje





1 kg liszt
6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 tk. só
pici cukor
5 dkg élesztő

Krém:
20 dkg margarin       
1 tk. só
1 tojás
20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt is mehet bele)


Ezt a krémet lehet ízesíteni: csípős piros arannyal (akkor nem kell bele só), őrölt borssal, vagy ami éppen eszedbe jut, füstölt sonkakockák, apróra vágott füstölt kolbásszal megszórni, de a sima sajtkrémmel is finom.

Lágyabb kelt tésztát készítek, hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, ketté vagy háromba vágom, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb darabokat szeretnék kapni a végén.
Egyenként kinyújtom jó vékonyra, szinte akkorára mint a deszkám. A krém hozzávalóit elkeverem. Figyelni kell, a margarin ne legyen túl lágy, épp csak annyira, hogy kenhető legyen. Megkenem őket a sajtos margarinnal. Feltekerem, mint a beiglit, majd trapézokra szeletelem. Vigyázz, a trapéz rövidebb lapja meglegyen, mert ha háromszögekre vágod, eldőlnek sülés közben. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, távolabb egymástól, hagyom még egy fél órát, hagy keljenek. Nem elfektetve, mint a csigákat szoktuk, hanem állítva.
180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése