2014. január 10., péntek

Kapros lepény - Gergelics Zsóka receptje

Egy közepes méretű tepsiben sült lepényhez:





1/2 kg liszt,
3 dl langyos víz,
1 kávéskanál cukor,       
2,5 dkg élesztő,
2 teáskanál só,
½ dl olaj,

A hozzávalókat bedagasztom és hagyom jól megkelni. Addig egy jó nagy csokor friss kaprot apróra vágok és 2 kanál forró zsírban (már a tűzről levéve) egy pillanatig átforgatom és 1 teás kanál sót teszek bele. Mikor a tészta megkelt, beleteszem a tepsibe (amit nem kell kikenni semmivel) és kézzel szétnyomkodom annyira, hogy beterítse az egész tepsit. A kihűlt zsíros kaporból 1 kanállal rálocsolok a tésztára, majd kettőbe hajtom, újból szétnyomkodom kézzel, újabb kanál kapor, újra hajtogatom és így tovább, amíg tart a kapor. Annál jobb, minél többször hajtom, annál foszlósabb lesz tőle. A végén kockákra vágom a nyers tésztát, s így bevagdosva teszem be az előmelegített sütőbe.
A recept Julika barátnőmtől származik, aki gyermekkorában a hajdúságban tanulta a nagymamájától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése