2014. január 6., hétfő

Vajas leveles tészta ahogy Én készítem

1 kg finom liszt,
50 dkg vaj,
3 dl tejföl,
2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz),
2 teáskanál ecet, 5 teáskanál só,

A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe helyezem a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Kicsit pihentetem, majd elnyújtom, vékonyan belekenek egy réteg vajat és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál igyekszem mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában összehajtani a tésztát, így lesz igazán leveles (állítólag).
Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a vaj el nem fogy. Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.
Mivel ez a tészta igen nagy mennyiség a „felesleg" befagyasztható, a következő használat előtt csak kiveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.
Nyújtásnál nem szabad túlzásba esni, ezt a tésztát nem szabad 6-7 mm-nél vékonyabbra nyújtani, különben nem nyílik szét.
Mivel ez a tészta igen hamar lágyul a vaj miatt, jól előmelegített és nagyon forró 240 fokos sütőben kell sütni, hogy szépen szét tudjon nyílni, ha nem elég forró a sütő, a tésztából a vaj elkezd kiolvadni, és a süteményeink tocsogni fognak nem sülni.
A tésztát sokféle képp felhasználhatjuk, akár édes, akár sós töltelékkel, de töltetlenül is finom némi reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal a tetején. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése