2014. április 15., kedd

Sajtos rudacska




40 dkg trappista sajt,
50 dkg vaj,
1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor, 
45 dkg tejföl,
6 teáskanál só,

1 tojás kenni,
ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajt a tetejére,




A lisztet egy nagy tálba szórom, a közepébe öntöm a tejfölt (ne legyen jég hideg), belemorzsolom az élesztőt és megszórom egy teáskanál cukorral. 
A tetejére darabolom a puha vajat, ráborítom a reszelt sajtot és a 6 teáskanál sót, majd egy jó negyed órát állni hagyom.
Összegyúrom, nem baj, ha nem teljesen sima a tészta, lényeg, hogy jól összeálljon. Zacskóba húzom és egy éjszakára a hűtőbe teszem. 
Reggel, kb fél órával a sütés előtt a tésztát kiveszem a hűtőből, hogy kicsit langyosodjon.


A sütőt jól felforrósítom, a tepsit sütőpapírral kibélelem. A tésztát megfelezem és max 1 cm vastagra kinyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal és 10x1 cm rudacskákra vágom.  A tepsibe egymástól legalább 2 cm távolságra teszem, mert sülés közbe borulékonyak. 
Forró sütőbe pár perc alatt szép pirosra sütöm.
Nem csekély mennyiség lesz belőle, de fix, hogy az utolsó szemig elfogy. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése