2014. április 10., csütörtök

Túrós máktorta


Tészta:
3 tojás,
25 dkg liszt,
10 dkg gyümölcscukor,
10 dkg vaj,
2 dl tej,
1 csomag sütőpor

A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a cukorral és a margarinnal habosra keverem, a sütőporral elkevert lisztet a tejjel felváltva a cukrosa keverékhez adagolom. A tojások fehérjét habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a masszába. Kivajazott lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőbe mérsékelt tűzön megsütöm.

Mákkrém:
35 dkg darált mák,
15 dkg gyümölcscukor (ízlés szerint lehet, több-kevesebb)
3,5 dl tej,
½ rúd vanília kikapargatott belseje,
1 citrom reszelt héja,
½ citrom facsart leve,

A mákkrém készítésének első lépése, a mákdarálás jó, öreg hagyományos tekerős mákdarálón. Következő lépésként tejet forralok cukorral és vaníliával, majd a felforrt tejbe belekanalazom a mákot, kicsit szikkasztom, majd ízesítem a citrom héjával és levével. A krémet teljesen ki kell hűteni.

Túrókrém:
50 dkg túró,
50 dkg mascarpone,     
20 dkg gyümölcs porcukor,
1,5 citrom leve és héja,

1 marék mazsola
2 csomag zselatin fix

A túrót, bármilyen puha is, sűrű szövésű leves szűrőn egy kanál segítségével áttöröm, majd hozzá keverem az egyik mascarponét és a porcukrot. Mikor már sima hozzákeverem a másik mascarponét, a citromhéjat és levet. Rövid időre hűtőbe teszem.

A kihűlt tésztát, tálra teszem és a torta karikát köré pattintom, a mákkrém 2/3át a tésztára kenek, megszórom mazsolával.
A túrókrémet is kettéveszem, 1/3át, a mákkrém 1/3val és egy csomag zselatin fixel, habverő segítségével összekeverem, a mazsola réteg tetejére kenem, és a hűtőbe teszem dermedni.
A túrókrém másik felébe szintén teszek egy csomag zselatin fixet, habverővel beledolgozom és a már enyhén dermedt túrós mákkrém tetejére simítom, nagyon egyenletesen dolgozom, mert ez már a torta „arca". A tortát egy egész éjszakára hűtőbe teszem.

Díszítés:
3 dl Hulala tejszín (mű, de valamilyen rejtélyes oknál fogva a gyerekem ezt szereti)

A tejszínt „beton"kemény habbá verem, a tortát óvatosan körbe vágom, a karikát lepattintom, és a tejszínnel bevonom az oldalát. A maradék tejszínt csillagcsöves nyomózsákba töltöm és a torta szélét hab rózsákkal díszítem.



2 megjegyzés: