2018. szeptember 5., szerda

Csokoládé torta, nyomokban vörös áfonyát tartalmaz

Facebook bejegyzéshez képest erőteljes csúszással ugyan, de megérkezett a recept ehhez az elképesztően csokoládés tortához.

Kerek születésnapra készült, külön kihívást jelentett, hogy az ünnepelt cseppet sem sütemény rajongó, de a csokitortát szereti.



(a fotó szállítás előtt készült)



Lássuk a hozzávalókat a piskótához:
9 tojás
3 ek víz
18 dkg porcukor
20 dkg liszt
2,5 dkg kakaó
csipet só
1/2 cs sütőpor

A lisztet, a sót, a kakaót és a sütőport elvegyítem. A tojásokat ketté választom, a fehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verem, majd egyesével, hozzá adom a sárgákat. Utolsó lépésként szép óvatosan belekeverem a lisztes keveréket. 
A masszát papírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntöm, majd hideg sütőbe teszem és kb 50-55 percig alacsony hőfokon sütöm, természetesen tűpróbával ellenőrzőm.
A piskótát a formában hagyom kihűlni.

A krémhez nagyon nagyon sok csokoládéra van szükség, de lássuk az arányokat és a többi hozzávalót:
65 dkg étcsokoládé (70%)
35 dkg tejcsokoládé
6 dl tejszín (30%-os és tehénből van nem fűből)
30 dkg puha vaj 
5 dkg porcukor
40 dkg vörös áfonya, pár szemet díszítésnek félreteszek

A tejszínt felforralom a tűzről levéve, bele darabolom a csokoládét és kevergetem amíg teljesen felolvad és sima lesz. Az egészet lehűtöm és legalább 4 órát a hűtőben hagyom.
Kihabosítom a vajat a porcukorral, majd a tökéletesen lehűtött krémet is kihabosítom és a kettőt óvatosan összekeverem. A kész krémet megfelezem és az egyik részbe belekeverem az áfonyát a másik részt félre teszem a díszítéshez. 

A tortalapot 3 részre vágom, arra a tálra helyezem amin később tálalni fogom. Betöltöm a tortát, kívülről bevonom a krém felével a másik felét pedig habzsákba teszem és kisebb nagyobb rózsákat nyomkodok a torta tetejére, majd díszítem a félre tett áfonya szemekkel. 

Ezek után már csak a hűtés marad, mely egészen a tálalásig folytatódik. Ez a torta igazán akkor finom, ha nagyon nagyon le van hűtve. 

Jó étvágyat hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése