2013. április 23., kedd

Barackos mákoslepény



Tészta:
40 dkg liszt
2 tasak szárított élesztő (7 dkg)
8 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg vaj
1 dl tej
2 tojás

Töltelékhez:
2,5 + 1 dl tej
2,5 dl tejszín
30 dkg darált mák, ha lehet hagyományos darálóval darálva, sokkal finomabb
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tojás
5 dkg vaj, + a tepsi kikenéséhez egy kávéskanálnyi,
10 dkg cukor
2 tasak vanillincukor
1 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja és leve,
1 kk fahéj
Kb 2 üveg őszibarack befőtt (720ml)

A tészta hozzávalóit jól összedolgozom és ruhával letakarva 30 percig kelesztem.
A töltelékhez első lépésként „lekurblizom" a mákot, majd összeforralok 2,5-2,5dl tejet és tejszínt, beleszórom a mákot és 10 percig kis lángon főzöm. A pudingot, a tojásokat elkeverem az 1 dl tejbe, a forró mákba csurgatom és jól elkeverem. Hozzá adom még a vajat, a cukrot. Tűzről levéve ízesítem a citrom reszelt héjával és levével, a kávéskanál fahéjjal, majd kihűtöm.

A tésztának ennyi idő pont elég volt, kivajazott, kilisztezett tepsibe (kb.25x35cm) belenyújtom, ráterítem a mák kérmet és a tetejét kirakom az előre lecsepegtetett és elvagdosott barackokkal.
Előmelegített, de nem forró sütőben kb 45-50 percig sütőm, tűpróbával ellenőrzöm.

2013. április 22., hétfő

Almás krémes - ahogy Én készítem






tészta:
30 dkg liszt,
15 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
8 tojás,
2 púpos evőkanál keserű kakaó

töltelék:
1 kg alma,
2 csomag vaníliás cukor,

krém:

3 csomag vaníliás pudingpor,
7,5 dl tej,
25 dkg porcukor (bolti!!!),
25 dkg vaj,

máz:
10 dkg ét tortabevonó,
1 evőkanál étolaj,






Az almákat, meghámozom, magházukat eltávolítom és vékony szeletekre vágom. Egy sütőpapírral bélelt 25x35 cm magas falú tepsibe sorakoztatom az alma szeletek felét halpikkely szerűen, megszórom az egyik csomag vaníliás cukorral és az alma másik felével megismétlem az előző hadműveletet.
A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat jól kikeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjét kemény habbá verem, a lisztbe elvegyítem a sütőport és a sót. A lisztes és a tojássárgás keveréket felváltva, óvatosan a tojáshabba forgatom.
A tészta kb 1/3-át  az almák tetejére simítom, a megmaradt tésztába beleszitálom az egyik kanál kakaóport és óvatosan elkeverem, majd kb a tészta ½-ét az előző rétegre „simítom", már amennyire lehet. A megmaradt tésztával ugyan úgy járok el mint az előbb, beleszitálom a másik kanál kakaóport és az előző rétegek tetejére simítom.
Előmelegített, de nem forró sütőben készre sütöm, de nagyon figyelve, mert a kakaó miatt könnyen megég.
Míg a tészta sül, kikeverem a vajat kikeverem a porcukorral fehéredésig és elkészítem a pudingokat a tasakon leírtak szerint, de csak a 7,5dl tejet használok a 3 pudinghoz. Nem főzöm túl soká a pudingot, mert nagyon hamar sűrű lesz és odaég.
Vízfürdőben folyamatosan keverve, teljesen kihűtöm, majd kanalanként belekeverem a cukros vajat és az egészet a hűtőbe teszem.
Ha a tészta kisült, hűlni hagyom, majd kiborítom a tepsiből és megvárom, hogy teljesen hideg legyen, hogy a krémet rákenhessem.
A krém az almás oldalon foglal helyet és némi hűtés után megkapja a csoki mázat, amit kevés vízzel, vízgőz felett felolvasztva készítek. Mikor a csoki már simára olvadt belekeverek 1 evőkanál olajat, hogy könnyebben terüljön a hideg krémen. Középről öntve elsimítom a mázat, picit szikkadni hagyom, majd tálalásig hűtőbe teszem.