2013. október 21., hétfő

Muffin alaprecept 12 db-hoz


10 dkg puha margarin vagy vaj,
13 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 egész tojás,
20 dkg finomliszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 dl tej

A margarint robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverem, majd hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot és addig keverem, míg egyenletesen sűrű masszát nem kapok. Ekkor egyenként hozzákeverem a tojásokat (kb. 30 másodpercig). Következő lépésként elvegyítem a lisztet a sóval és a sütőporral, majd a tejjel felváltva közepes fokozaton a masszához keverem. 

A 12 db-os muffin formát, ha nincs papírom, alaposan kikenem margarinnal, kilisztezem és hibátlanul kiborulnak a sütemények a formából. Előmelegített sütőbe közepes fokozaton 20-25 percet sütöm, de egy tűpróba sosem árthat, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

Fahéjas almás muffin, Kriszti és Timi kedvence




½ citrom reszelt héja,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 evőkanál citromlé,
25 dkg alma,
fahéjas porcukor (szórni)


Az almát meghámozom, magházát eltávolítom, apró kockákra vágom, rácsurgatok egy evőkanál citromlevet és átforgatom vele, hogy kevésbé barnuljon, míg a tésztát keverem.
A tészta keverésekor a margarinos cukros tojásos masszához hozzákeverem egy 1/2 citrom reszelt héját, a liszthez pedig 1 teáskanál fahéjat (lehet többet is, de vigyázz mert csípős lehet, ha túlzásba esünk), minden mást az alaprecept szerint csinálok.
Mikor kész a tészta beleforgatom az almát és a megszokott módon kanállal a sütőformába osztom.
Ha kisült rácsra szedem, és még forrón megszórom fahéjas porcukorral.