2013. november 4., hétfő

Káposztás pogácsa Öcsitől

Öcsi, a Keresztapám, nála jobban ezt senki sem sütötte...



Káposztás és tepertős pogácsa


50 dkg fehér káposzta
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál cukor
őrölt bors
25 dkg rétesliszt
10 dkg ráma margarin
2 dkg élesztő 2 dl tej 1 tojássárgája
2-2,5 dl tejföl

Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor­ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül 2-újnyi vas­tagra kinyújtjuk.  Tetejét rács alakban bevagdossuk és a tésztát nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, és 10 percet kelesztjük. Forró sütőben sütjük.

Keksztekercs

25dkg keksz
10dkg őrölt dió
1,5dl feketekávé
10dkg margarin
10dkg porcukor
5dkg kristály cukor

A kekszet diódarálón megőröljük, a porcukorral, az őrölt dióval és a feketekávéval tésztát gyúrunk belőle. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, megkenjük a margarinból és porcukorból kikevert krémmel, azután összesodorjuk. A gyúródeszkát kristálycukorral kell meghinteni, mielőtt kinyújtjuk a tésztát.