2013. december 9., hétfő

Finom lángos




5 dl tej,
2 evőkanál olaj,
1 csipet só,
1 kávéskanál cukor,    
70 dkg liszt,
5 dkg élesztő,

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd összekeverjük a hozzávalókat. Fakanállal vagy kézzel, hólyagosra verjük, míg a tészta el nem válik az edény falától. Kicsit utána lisztezhetünk, de ne essünk túlzásba. Kelesztő ruhával letakarva, langyos helyen a tésztát duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb ujjnyi vastagra és a legnagyobb pogácsa szaggatóval vagy fánk szaggatóval kiszaggatjuk. Egy nagyobb lábosban olajat melegítünk, ne legyen túl forró, mert akkor a lángos külseje megég belül meg nyers marad. Mikor már elég meleg az olaj a kiszaggatott tésztát kézbe vesszük és a közepüket óvatosan húzva vékonyítjuk, de vigyázzunk hogy el ne szakadjon és már mehet is az olajba. Arany barnára sütjük.


2013. november 11., hétfő

Finom pogácsa Dénesfa, 1974.09.10.



60 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
25 dkg vaj,
1,5 dl tej,
1dl tejföl
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só.




















Segítő kezecske - Kriszti


Az élesztőt felfuttatjuk, és a hozzávalókat összegyúrjuk, jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és tojással megkenjük. Egy órát pihen, és előmelegített forró sütőben, szép pirosra sütjük. Kb.20-perc alatt kész!