2014. január 10., péntek

Mágnás diós pite, ahogy nálunk készül




Tészta:
30 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 tojás,
1 nagy citrom reszelt héja és leve,

Krém:
20 dkg porcukor,
10 tojás,
50 dkg darált dió,
1 csomag vaníliás cukor,
1 üveg sűrű barack lekvár,

A hozzávalókat összegyúrjuk a tésztát egy  kb 35x35cmes kivajazott kilisztezett tepsibe nyújtjuk és a  sűrű barack lekvárral legalább fél centi vastagon megkenjük. 
A 10 tojás sárgáját addig keverjük a cukor felével, míg szinte teljesen kifehéredik. A tojás fehérjét kemény habbá verjü, beletesszük a cukor másik felét és fényes keméyn habot verünk belőle. 
A fehérje habba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájából kevert masszát, majd apródonként beleszórjuk a darált diót és óvatosan összeforgatjuk.
A diós masszát a lekvár tetejére simítjuk és nem túl forró sütőben készre sütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrisni.

Mini Sajtos „pufin" 48 db





50 dkg vajas leveles tészta
20 dkg sajt (trappista)
10 dkg sajt (füstölt)
40 dkg tejszínes krémsajt (pl.: mascarpone)
4 tojás
2-2,5 dl tejszín
ízlés szerint só, bors

Először is szükség van egy 24db-os mini muffin sütőre. Ez a mennyiség dupla adagra elég.
A leveles tésztát megfelelő számú négyszögekre vágjuk, csücskösen kibéleljük vele a formát és hűvös helyre tesszük.
A krémhez a kétféle sajtot nagyon finomra reszeljük, habverővel a tejszínes krémsajtba dolgozzuk. A tojásokat kettéválasztjuk, fehérjét félre tesszük, a sárgákat a sajtkrémbe keverjük, lazítjuk még egy kicsit a tejszínnel, majd a kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk a sajtkrémbe.
A krémet habzsákba kanalazzuk és a tészta kosarakba töltjük úgy, hogy ne érjen túl a tésztán, mert egy kicsit dagad a krém is, meg a tészta is. Forró sütőben a közepestől egy kicsit nagyobb lángon megsütjük.

Isteni, de mivel a krém egy kicsit eltér a nagytesóétól nem annyira nehéz.