2014. március 1., szombat

Mogyorókrémes csokis muffin





10 dkg puha margarin vagy vaj,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 egész tojás,
20 dkg finomliszt,
1/2 csomag sütőpor,
1,5 dl tej,
5 dkg étcsokoládé,
1 púpos evőkanál keserű kakaó,
só,

12 teáskanál mogyorókrém,


A margarint robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverem, majd hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot és addig keverem, míg egyenletesen sűrű masszát nem kapok. Ekkor egyenként hozzákeverem a tojásokat (kb. 30 másodpercig), s végül belereszelem a csokoládét. Következő lépésként elvegyítem a lisztet, a sóval, a kakaóval és a sütőporral, majd a tejjel felváltva közepes fokozaton a masszához keverem.
A sütőformát kipapírozom, majd szétosztom a masszát, tetejére egy-egy kanál mogyorókrémet teszek és előmelegített, sütőbe kis lángon készre sütöm.


2014. január 10., péntek

Mágnás diós pite, ahogy nálunk készül




Tészta:
30 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 tojás,
1 nagy citrom reszelt héja és leve,

Krém:
20 dkg porcukor,
10 tojás,
50 dkg darált dió,
1 csomag vaníliás cukor,
1 üveg sűrű barack lekvár,

A hozzávalókat összegyúrjuk a tésztát egy  kb 35x35cmes kivajazott kilisztezett tepsibe nyújtjuk és a  sűrű barack lekvárral legalább fél centi vastagon megkenjük. 
A 10 tojás sárgáját addig keverjük a cukor felével, míg szinte teljesen kifehéredik. A tojás fehérjét kemény habbá verjü, beletesszük a cukor másik felét és fényes keméyn habot verünk belőle. 
A fehérje habba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájából kevert masszát, majd apródonként beleszórjuk a darált diót és óvatosan összeforgatjuk.
A diós masszát a lekvár tetejére simítjuk és nem túl forró sütőben készre sütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrisni.