2014. április 10., csütörtök

Túrós máktorta


Tészta:
3 tojás,
25 dkg liszt,
10 dkg gyümölcscukor,
10 dkg vaj,
2 dl tej,
1 csomag sütőpor

A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a cukorral és a margarinnal habosra keverem, a sütőporral elkevert lisztet a tejjel felváltva a cukrosa keverékhez adagolom. A tojások fehérjét habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a masszába. Kivajazott lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőbe mérsékelt tűzön megsütöm.

Mákkrém:
35 dkg darált mák,
15 dkg gyümölcscukor (ízlés szerint lehet, több-kevesebb)
3,5 dl tej,
½ rúd vanília kikapargatott belseje,
1 citrom reszelt héja,
½ citrom facsart leve,

A mákkrém készítésének első lépése, a mákdarálás jó, öreg hagyományos tekerős mákdarálón. Következő lépésként tejet forralok cukorral és vaníliával, majd a felforrt tejbe belekanalazom a mákot, kicsit szikkasztom, majd ízesítem a citrom héjával és levével. A krémet teljesen ki kell hűteni.

Túrókrém:
50 dkg túró,
50 dkg mascarpone,     
20 dkg gyümölcs porcukor,
1,5 citrom leve és héja,

1 marék mazsola
2 csomag zselatin fix

A túrót, bármilyen puha is, sűrű szövésű leves szűrőn egy kanál segítségével áttöröm, majd hozzá keverem az egyik mascarponét és a porcukrot. Mikor már sima hozzákeverem a másik mascarponét, a citromhéjat és levet. Rövid időre hűtőbe teszem.

A kihűlt tésztát, tálra teszem és a torta karikát köré pattintom, a mákkrém 2/3át a tésztára kenek, megszórom mazsolával.
A túrókrémet is kettéveszem, 1/3át, a mákkrém 1/3val és egy csomag zselatin fixel, habverő segítségével összekeverem, a mazsola réteg tetejére kenem, és a hűtőbe teszem dermedni.
A túrókrém másik felébe szintén teszek egy csomag zselatin fixet, habverővel beledolgozom és a már enyhén dermedt túrós mákkrém tetejére simítom, nagyon egyenletesen dolgozom, mert ez már a torta „arca". A tortát egy egész éjszakára hűtőbe teszem.

Díszítés:
3 dl Hulala tejszín (mű, de valamilyen rejtélyes oknál fogva a gyerekem ezt szereti)

A tejszínt „beton"kemény habbá verem, a tortát óvatosan körbe vágom, a karikát lepattintom, és a tejszínnel bevonom az oldalát. A maradék tejszínt csillagcsöves nyomózsákba töltöm és a torta szélét hab rózsákkal díszítem.



2014. április 5., szombat

Isler, vagy valami hasonló

Imádjuk az islert, vagy bármit ami hasonlít rá. Lényeg, hogy finom puha tésztája legyen, kellemesen pikáns gyümölcs lekvárral legyen töltve és vastag étcsokoládé máz borítsa. 

Hmmmmm....

Mivel ezek a szempontok hajtottak isler ügyileg, így nem törekedtem rá, hogy a klasszikus receptet használjuk itthon. 


Sok recept kipróbálása után Boldog Kukta Krumplis linzere lett a befutó recept alap, s csak icipicit machináltam rajta.

Tölteni "vegyített" gyümölcslekvárt használtam. Szándékosan nem vegyes gyümölcsöt írtam, mert mikor kisültek a kis korongok feltettem a nagy kérdést: 
- Lányok milyen lekvár kerüljön a sütibe?
- Epeeeeeeeeeeeeer!
- Baraaaaaaaaaaaack!
- neeeeeeem valami mááááááááááás! 
Na remek, éljen az egységes vélemény, így fogtam a botmixert és a hozzátartozó edényt, bele tettem 2 evőkanál, eper, barack és meggy lekvárt, majd adtam nekik és már vittem is kóstolni.
- Anya pont ilyenre gondoltam!
- Én is!
Na remek, mert Én is. 


Tehát akkor a hozzávalók a Mi islerünkhöz:

40 dkg liszt
25 dkg hajába főtt burgonya
10 dkg porcukor
dkg vaníliás cukor
15 dkg sertészsír 
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só

2 evőkanál eper, barack és meggy lekvár

sok sok csoki, minimum 3 tábla, de persze ez ízlés dolga

A burgonyát megfőzöm, még forrón megpucolom, összetöröm és hozzáadom a zsírt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert szódabikarbónát és sót. Ha a tészta összeállt, pár órára hűtőbe teszem, van, hogy egy egész egy éjszakára, s van, hogy megfelezem a tésztát és lefagyasztom sietősebb időkre. 

A jól kihűlt tésztát maximum fél centi vastagra nyújtom, kb 5 cm-es köröket szúrok ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire rakom és jó forró sütőben szép halványra sütöm. 
Rácsra szedem kihűlni, majd jöhet a lekvárturmix, egy korong, egy teáskanál lekvár, még egy korong. 
Ha kész a töltés, fél órát várok és már olvasztom is a csokoládét, mert olyan gyorsan megszívja magát a tészta lekvárral, hogy már lehet is mártogatni. Amint a máz megdermedt, már ehető is, puha, finom és gyorsan fogy.