2014. július 28., hétfő

Szilvás kelt rácsos

Egyik kedvenc szilvás édességem a nagy költözködés közepette valahogy a "dobozban" maradt. most megtaláltam és egy kicsike kis porolás után már itt is van...

...íme... 

...az idei ősz kicsit más lesz, többször fogok olyan poszttal jelentkezni, ahol a Foltos Boltos lányok csodaszép munkái lesznek láthatóak, ahogy ezt már tavaly karácsonykor is tettem. 
Íme az elkészült egyedi tervezésű minta, teljesen INGYEN!





500g liszt,
25g élesztő,
100g cukor,
100g olvasztott vaj,
2,5 dl langyos tej,
csipet só,

500g vörös szilva (lehet több is, kevesebb is, ízlés szerint),
3 csomag vaníliás cukor,
ízlés szerint fahéj,
150g cukor (lehet több is, kevesebb is, ízlés szerint).






A lisztet egy nagy tálba szórom, a közepébe mélyedést készítek, beleszórom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a langyos tejet és félre teszem, míg a vajat felolvasztom és langyosra hűtöm.
A robotgép dagasztó pálcájával keverni kezdem a tésztát, hozzáadom az olvasztott vajat és addig dagasztom, míg a tészta szépen elválik a táltól, ekkor lisztet szórok alá illetve a tetejét is meghintem, majd letakarom egy kelesztő ruhával és pihenni hagyom.
Közben kimagozom és negyedekre vágom a szilvát valamint kibélelem a tepsit sütőpapírral.






Ha már a tészta szépen duplájára kelt, ¼-ét félre teszem a rácsozáshoz, a többit kinyújtom és kibélelek vele egy 25x35cm tepsit úgy, hogy az oldalára is jusson tészta olyan 1,5-2cm magasan. A tésztára sorakoztatom a szilvát, megszórom a vaníliás cukorral, a fahéjjal, majd a kristály cukorral és már jöhet is a rácsozás. Én kinyújtom a tésztát és csíkokra vágom, de kinek hogy esik kézre, lehet sodorni is.







Ha kész a rácsozás, megkenem tejjel a tésztát, és míg a sütő melegszik, még hagyom kelni. Előmelegített sütőbe, közepes lángon sütöm, kb 25-30 percig, de mindenképp ellenőrzöm tűpróbával. 




2014. június 16., hétfő

Tökmagos pogácsa

Az eredeti receptet gyongyfazek.blogspot.com oldalon leltem, de mivel hirtelen felindulásból készült kicsit csaltam.







Hozzávalók:

18 dkg Ráma
18 dkg tejföl
2,5 dkg élesztő
60 dkg liszt
4 teás kanál só
17,5 dkg kefír
1 tojás + 1 a tetejére
8 dkg tökmag
3 kk tökmag olaj




Hajnalba úgy gondoltam mégis jó volna ma pogit enni. A margarint a liszttel és a sóval elmorzsoltam. A tejfölbe elmorzsoltam az élesztőt, hozzá kevertem a kefirt, a tojást és az olajat. Az egész egyveleget a lisztes margarinhoz öntöttem és jól összegyúrtam.  A tökmagot a legvégén szórtam a tésztába és egy kicsit ezzel is átgyúrtam. Kelesztő tál, fedő s irány a hűtő.

2 órával később, némi átgyúrás és pihentetés után 1,5 cm vastagra nyújtottam, tetejét tojással megkentem és előmelegített sütőben szépségesen pirosra sütöttem.