2015. november 3., kedd

Puhi avagy gyors sütőporos fánk

Puhi, ahogy a lányok nálunk hívják a sütőporos gyors fánkot.

Millió konyhában készül, nálunk a következő recept szerint:

450g liszt
2 egész tojás
1 sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
300g joghurt vagy tejföl
50g cukor
2 teás kanál vanília aroma
egy citrom reszelt héja

olaj a sütéshez
porcukor a befogatáshoz

A hozzávalókat simára keverjük, az olajat felforrósítjuk és a sűrű galuska állagú tésztát két evőkanál segítségével bele szaggatjuk.

Bő olajban süssük a puhikat, hogy szépen maguktól meg tudjanak fordulni sülés közben.

Az elkészült puhikat azonnal forgassuk porcukorba.

Kész, lehet találni a maradékot :-D mert, amilyen egyszerű ez az édesség olyan nagyszerű is,  így ahogy sül, már fogy is a tálból.

2015. március 21., szombat

Kalács & mák & alma + baguette & napraforgó & sajt & aszalt paradicsom

Gyönyörűen süt a nap, a konyha már kihűlt, megvolt az első kóstolás s bizton állíthatom egészen fantasztikusra sikerült a mai sütés. 

Az almás mákos kalács, amit ...konyhán innen - kerten túl... találtam, s a baguette a falusi libáktól. Ez utóbbit kicsit megvariáltam. 
A recepteben leírt mennyiségek másfélszeresét dagasztottam be, négyfelé osztottam, formázás közben az első baguettebe hántolt napraforgót, a másodikba olíva olajban áztatott aszalt paradicsomot, a harmadikba reszelt sajtot, a negyedikbe meg semmit se pakoltam, hogy a két finnyás lány is megkóstolja.