2016. december 9., péntek

Narancsos fahéjas karácsonyi csillag

Illat, illat, illat...ez a parányi kis nassolni való, abszolút hozza a karácsonyi sütiktől elvárt illatot és ízt. Tökéletes és sokoldalú, jó este egy klasszikus karácsonyi film mellé, jó kis dobozban zsebedre vágva, hogy a karácsonyi vásárlás közben se haljunk éhen, szép dobozban pedig finom ajándék a barátoknak.


Hozzávalók:


60 dkg liszt,
12,5 dkg zsír, 
12,5 dkg margarin,
20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás,
1 tojás sárgája, 
1 narancs reszelt héja és leve,                 
1 csomag sütőpor,
1 késhegynyi szódabikarbóna, 
2 teáskanál faháj, 
1 teáskanál szegfűszeg,
1 tojás fehérje,
15 dkg porcukor, 
1 narancs reszelt héja

A hozzávalókat összegyúrjuk és 1,5-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Gyúródeszkán kb 5-6mm vastagra nyújtjuk. Kilisztezett tepsin, mérsékelt tűzön sütjük. Elég hosszú ideig sül.
A tojás fehérjéhez és a porcukorhoz egy narancs héját épp, hogy megreszeljük, csak, hogy megszinezze és megillatosítsa a masszát, ezzel vastagon bevonjuk a csillagok tetejét és száradni hagyjuk.
Felfűzve karácsonyfa dísznek is nagyon szép és rendkívül illatos.




A képeken látható dekoráció a FoltosBoltos csapatának munkája. 

Köszönöm.  




2016. november 26., szombat

Gesztenyés tekercs







Tészta:
5 tojás,
10 evőkanál víz,
5 csapott evőkanál cukor,
4 evőkanál rétesliszt,
1 evőkanál keserű kakaó,
csipet só,

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét és a vizet, robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá, a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük, majd egy kb 30x40es sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, sütő rácsát a középső vájatba tesszük, és ide rakjuk a tepsit.
10-15 perc sütési idő bőven elég a piskótának, ha kivettük a sütőből azonnal feltekerjük egy tiszta konyharuhára és hűlni hagyjuk.

Krém:
3 tojás sárgája,
3 dl tej,
6 dkg burgonya keményítő,
25 dkg vaj,
5 dkg gyümölcs cukor (por),
50 dkg gesztenye,
meggy, 

A krém elkészítése gőz fölött történik. A porcukrot, a tojás sárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre keverjük gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett kihűtjük. A szobahőmérsékletű gesztenyemasszát és a puha vajat összedolgozzuk, majd az egészet a már kihűlt sárga krémbe keverjük.
A krém ¾-ét egyenletesen elkenjük a piskótán, amiről előzőleg lehúztuk a sütőpapírt, arra a szélére ahol a feltekerést elkezdjük, meggyszemeket sorakoztatunk, a piskóta szemközti szélén pedig kb egy 2-3cm-es csíkot üresen hagyunk, hogy feltekerés után a tekercs alja tésztán nyugodjon.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset és a hűtőbe tesszük, akár így is maradhat, de csokoládéval is bevonhatjuk.

Máz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A gőz fölött felolvasztott csokoládéba egyenletesen elkeverünk egy evőkanál olajat, kevergetéssel hűtjük és a tekercs tetejére csurgatjuk.