Tészta:
5 tojás,
10 evőkanál víz,
5 csapott evőkanál cukor,
4 evőkanál rétesliszt,
1 evőkanál keserű kakaó,
csipet só,
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét és a
vizet, robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá, a cukrot
miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény
habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként
adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a réteslisztet
kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan,
hogy a habot nehogy összetörjük, majd egy kb 30x40es sütőpapírral kibélelt
tepsibe öntjük.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra
állítjuk, sütő rácsát a középső vájatba tesszük, és ide rakjuk a tepsit.
10-15 perc sütési idő bőven elég a piskótának, ha
kivettük a sütőből azonnal feltekerjük egy tiszta konyharuhára és hűlni
hagyjuk.
Krém:
3 tojás sárgája,
3 dl tej,
6 dkg burgonya keményítő,
25 dkg vaj,
5 dkg gyümölcs cukor (por),
50 dkg gesztenye,
meggy,
A krém elkészítése gőz fölött történik. A porcukrot, a
tojás sárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre keverjük
gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg vízfürdőben
gyakori kevergetés mellett kihűtjük. A szobahőmérsékletű gesztenyemasszát és a
puha vajat összedolgozzuk, majd az egészet a már kihűlt sárga krémbe keverjük.
A krém ¾-ét egyenletesen elkenjük a piskótán, amiről
előzőleg lehúztuk a sütőpapírt, arra a szélére ahol a feltekerést elkezdjük,
meggyszemeket sorakoztatunk, a piskóta szemközti szélén pedig kb egy 2-3cm-es
csíkot üresen hagyunk, hogy feltekerés után a tekercs alja tésztán nyugodjon.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset és a hűtőbe
tesszük, akár így is maradhat, de csokoládéval is bevonhatjuk.
Máz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
A gőz fölött felolvasztott csokoládéba
egyenletesen elkeverünk egy evőkanál olajat, kevergetéssel hűtjük és a tekercs
tetejére csurgatjuk.