Imádom a gyümölcskenyeret, mindenféle formában, mondhatnám, hogy Én vagyok a gyümölcs kenyerek Gombóc Artúrja. Ennek az alakváltó gyümölcskenyérnek az eredeti receptjén Illés Krisztinél találtam. Már ott teljesen beleszerettem és feltett szándékom, hogy egyszer az eredeti verziót is elkészítem, de valahogy a fűszeres csokimáz nekem elengedhetetlen a gyümölcskenyérhez különösen karácsonykor. Íme az Én variációm.
30 +
2 dkg vaj,
50
dkg liszt,
1
csomag sütőpor,
1
késhegynyi szódabikarbóna,
25
dkg cukor,
5
tojás,
40
dkg kandírozott gyümölcs vegyesen,
1 narancs
és 1 citrom reszelt héja,
2,5
dl 100 %-os narancslé,
csipet
só
30
dkg étcsokoládé,
10
dkg tejcsokoládé,
1
teáskanál őrölt szegfűszeg,
1
narancs reszelt héja és facsart leve
3-4
evőkanál víz
A
száraz anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna) egy tálban
összekeverjük, a vajat megolvasztjuk és langyosra hűtjük, hozzá keverjük, a
tojásokat összekeverjük a narancslével és a vajjal felváltva a lisztes
keverékhez adjuk. Alaposan kikeverjük a tésztát, a végén jöhet hozzá a
kandírozott gyümölcs és a citrusok reszelt héja, elkeverjük és egy 25x40 cm-es
tepsibe öntjük, amit előtte kivajazunk és kilisztezünk.
A
sütőt előmelegítjük és közepes fokozaton 30-35 percig sütjük, tűpróbával
ellenőrizzük.
Amikor
kihűlt, elkészítjük a csokoládémázat.
A
kétféle csokoládét, apró kockákra törjük és néhány kanál vízzel, folyamatos
kevergetés mellett felolvasztjuk. Ha szép sima a máz, hozzáadjuk a reszelt
narancshéját, a narancs levét és a szegfűszeget. Simára keverjük és a kihűlt
süteményre kenjük. Egy éjszakán át, hideg helyen hagyjuk dermedni, másnap
forróvízbe mártott késsel szeleteljük.