Az idén mindennel csúszásba vagyok, de se baj. Végül is a lényeg, hogy a recept felkerüljön a blogra.
Mint oly sok születésnap előtt, most is eljutottam oda, hogy a csokoládétorta örök. Mindig ugyan olyan és mégis mindig rácsodálkozunk, hogy mennyire finom, még akkor is, ha nincs semmivel csicsázva s "csak" egy mezei csokoládé torta.
Mint oly sok születésnap előtt, most is eljutottam oda, hogy a csokoládétorta örök. Mindig ugyan olyan és mégis mindig rácsodálkozunk, hogy mennyire finom, még akkor is, ha nincs semmivel csicsázva s "csak" egy mezei csokoládé torta.
26cm-es tortaformához a következő mennyiségeket használtam.
Kakaós piskóta:
9 tojás
18 dkg cukor
20 dkg liszt
2,5 dkg holland kakaó
csipet só
1/2 csomag sütőpor
A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek. A lisztet átszitálom, hozzáverem a kakaót és a sütőport. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, hozzá adom a cukrot és addig nyüstölöm a robotgéppel, míg szépen ki nem fényesedik. Ekkor a legalacsonyabb fokozatra kapcsolom a gépet, hozzáadom a tojás sárgákat, majd a lisztes keveréket. A masszát a tortaformába simítom és hideg sütőbe teszem, 40-45 perc sülési idő biztosan kell kis fokozaton.
Hozzávalók a krémhez:
6 tojás sárgája
5 dl tej
2 csomag vaníliás puding por (elfogyott a keményítő)
25 dkg porcukor
40 dkg vaj
40 dkg csokoládé, Én most tejcsokoládét használtam
A tojássárgákat elkeverem a pudingporokkal és a tejjel, majd gőz fölött sűrűre főzőm, majd fóliával lefedem és hagyom teljesen kihűlni.
Amíg a krém hűlésnek indul, felolvasztom a csokoládét (gőz felett), s míg e két alkotó rész hűl, a vajat a porcukorral habosra keverem.
Amint hűvös minden alkotó elem, robotgépet ragadok és a főtt krémhez kezdem adagolni a vajas masszát és a csokoládét felváltva. A kész krémet egy fél órára a hűtőbe teszem.
A kihűlt torta lapot három részre vágom, az alsó lapot torta tálra helyezem és köré pattintom a torta karimát. A krémet 3 felé osztom úgy, hogy az egyik harmad kevesebb legyen, ezt félre teszem a díszítéshez. Megtöltöm a lapokat és egy éjszakára "hidegre teszem" a torát.
Másnap, alufóliából kis gátat emelek a torta tetejére, majd jöhet a csokoládé olvasztás.
20 dkg tejcsokoládé
1 púpos evőkanál holland kakaó
fél dl víz
Amint a massza szép sima, már öntöm is a torta tetejére, pár perc dermedés és hűlés után ismét irány a hűtőszekrény, míg a csokoládé megköt.
Már csak a díszítés van hátra. A félretett csokoládékrém felét, habzsákba rakom a díszítéshez, a többivel bevonom a tort oldalát, de nem simogatom agyon, mert nekem így tetszik. :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése