Néha néha visszanézek a régi oldalra és rájövök, hogy van egy egy recept ami valahogy kimaradt a költöztető dobozból és nem került ide át.
Ilyen ez a kis kétszínű is, amit 7 éve sütöttem először.
Tészta:
3x1 lap 26cm tortaformába
hozzávalók 1 laphoz:
4 tojás fehérje,
1 tojás sárgája,
3 evőkanál víz,
2 csapott evőkanál cukor,
2 púpos evőkanál liszt,
1 púpos evőkanál keserű kakaó,
1/2 csomag sütőpor,
csipet só,
Étcsokoládé krém:
10 dkg porcukor,
4 tojássárgája,
8 dkg burgonya keményítő,
3 dl tej,
30 dkg étcsokoládé,
25 dkg margarin,
|
Tejcsokoládé krém:
10 dkg porcukor,
4 tojássárgája,
8 dkg burgonya keményítő,
3 dl tej,
30 dkg tejcsokoládé,
25 dkg margarin,
|
A tészta készítés első lépése, hogy egy 26 cm-es tortaforma alját
kibéleljük sütőpapírral.
A tojások fehérjéből és a vízből kemény habot verünk, hozzá adjuk a cukrot
és tovább dolgozunk a gépi habverővel, míg a hab ki nem fényesedik. Ekkor
alacsonya fokozaton keverve hozzáadjuk a tojás sárgáját. A liszthez szitáljuk a
kakaót és a sütőport, elkeverjük, apránként, fakanállal a habba forgatjuk.
Formába öntjük és előmelegített, de nem forró sütőben kb. 15-20 percig sütjük, tűpróbával
ellenőrizzük.
Amikor kész, sütőpapírral együtt félre tesszük és kétszer ismételünk.
A krémek elkészítéséhez, a tésztánál nyert tojás sárgákat használjuk fel. A
cukrot, a tojás sárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre
keverünk gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg
vízfürdőben gyakori kevergetés mellett kihűtjük, közben gőz fölött
felolvasztjuk a krémbe való étcsokoládét is, majd ezt is hagyjuk hűlni. Mikor
mindkettő langyosra hűlt, a főzött krémhez kanalanként hozzá adjuk az
olvasztott csokoládét, gépi habverővel jól összedolgozzuk. A margarint habosra
keverjük, és a félkész krémet kanalanként hozzá dolgozzuk.
Tortatálra helyezzük az első tésztát, tortakarimát pattintunk köré és a
krém kb ¾ részét rásimítjuk. Ráhelyezzük a középső lapot és hűtőbe tesszük, míg
elkészítjük a második krémet.
A tejcsokoládés krémet, egészen véletlenül pont ugyan úgy készítjük, mint
az étcsokoládésat. Mikor megvagyunk vele, a középső tésztára simítjuk a krém ¾
részét, befedjük a felső lappal, és egy minimum éjszakára hűtőbe tesszük, a
megmaradt ¼ krémekkel együtt, amit majd a díszítésre használunk el.
Másnap a díszítés elkezdése előtt a kihagyott krémeket kb. 30 perccel
hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy egy kicsit megereszkedjenek. A
tortakarimát késsel elválasztjuk a krémtől és eltávolítjuk, egy kenő lapátot
forró vízbe mártunk, ezzel simára húzzuk a torta oldalát. A tejcsokoládé
krémmel bevonjuk a torta tetejét. Az étcsokoládé krémet habzsákba szedjük, a
torta oldalán a két krém találkozásához krémrózsákat nyomunk, majd a tetejét is
ezekkel díszítjük.
A torta szép tálalása és a díszítés kivitelezése néha nagyon nehezen
összeegyeztethető. A tálalás akkor szép, ha a tálra helyezett tortapíron feszít
a torta. Hogy hogyan jobb vagy egyszerűbb a tortát díszíteni ezt mindenki maga
dönti el, Én a betöltött tortát rögtön arra a tálra teszem, amin később tálalni
is fogom, de annyit elkövetek a tortapapír megmentése érdekében, hogy alufólia
csíkokat teszek a torta széle alá, amit a bevonás után óvatosan eltávolítok. Ha
ilyenkor egy kicsit sérülne a torta oldalára kent krém, ismét jöhet a mindent
megmentő habzsák és néhány krém rózsa.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése