Kéretik nem túl hangosan nevetni. Íme életem első császárzsemléje, kicsit nyomi, kicsit lapos, de az enyém. A csomózáson és a formázáson még van mit javítani, de a reggel sütött 12 zsömiből már csak 2 van. Az elkövetéshez Limara szuper könyvéből vettem a receptet, de persze a neten is megtalálható.
2015. január 24., szombat
2014. december 19., péntek
Mézes narancskrém torta
26cm-es tortaformához
Alap:40 dkg darált mézes sütemény,
20 dkg vaj,
A tortaforma körbe rakásához, tetszőleges formájú mézes sütemények.
Krém:
75 dkg mascarpone,
10 dkg kandírozott narancshéj,
3 közepes narancs reszelt héja,
2 dl frissen facsart narancslé,
1 citrom leve,
0,35 dl narancs likőr,
3 evőkanál méz,
1 csapott mokkás kanál fahéj,
1 csapott mokkás kanál gyömbér,
3 csomag zselatin fix,
Díszítés:
3 dl tejszín,
1 habfixáló,
1 narancs vékonyra szelve,
A
darált mézes süteményt alaposan összedolgozom a felolvasztott vajjal. A
torta karimát, arra a tálra helyezem, amin később a tortát tálalom,
fóliával körbe vonom belülről és a vajas morzsát egyenletesen
belenyomkodom. Amíg a krémet elkészítem az alapot a hűtőbe teszem.
A krém
hozzávalóit - a zselatin fixet leszámítva - egy mély keverőtálba teszem
és robotgéppel összekeverem, utolsó lépésként a krémbe öntöm a zselatin
fixet és kb 3 percig még keverem, majd a hűtőbe teszem, míg közepesen
kemény masszává nem szilárdul.
Ha a
krém már, jó a süteményekkel körbe rakom a tortaformát és a masszát
óvatosan a közepébe simítom, úgy, hogy a sütemények szépen látszódjanak.
Egy
éjszakányi hűtés után a krém már teljesen szilárd, a tejszínt kemény
habbá verem a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba töltöm és a torta
egész tetejét bevonom vele.
Díszítésként
egy narancsot elnegyedelek, majd a negyedekből vékony szeletkéket
vágok, ezzel díszítem a torta tetejét illetve az oldalát.
Az alaphoz használt mézes sütemény receptje:
Mézes sütemény karácsonyfára, ahogy Anyukám készíti
Címkék:
karácsony,
mascarpone,
mézes sütemény,
narancs,
torta
2014. december 17., szerda
Zsermák
A zsermák, a zserbó kistestvére, így az elkészítésére ugyan azt a „szabásmintát” alkalmazzuk, két aprócska eltéréssel, dió helyett mákot, barack lekvár helyett vörös szilva lekvárt használunk.
Tészta:
60 dkg rétesliszt,
25 dkg vaj,
2 tojás sárgája,
2 evőkanál porcukor,
2 dkg élesztő,
csipet só,
Töltelék:
40 dkg darált mák,
40 dkg cukor,
vörös szilva lekvár,
Máz:
30 dkg csokoládé,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
A lisztben elmorzsoljuk a vajat és az élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót, összegyúrjuk, és egy kicsit pihentetjük. 4 egyforma cipót formálunk a tésztából és lisztezett deszkán, a kivajazott kilisztezett tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk.
Vékonyan megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukros mák 1/3át, ezt még kétszer ismételjük, majd a legfelső lapot villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe takarékon készre sütjük.
Mikor kihűlt elkészítjük a mázat. Gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládék, belekeverjük a vajat és a cukrot, simára főzzük és a sütemény tetejére öntjük. Csak másnap szeleteljük, addigra jól összepuhul az egész sütemény.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)