2021. augusztus 6., péntek
Fánk
2021. augusztus 4., szerda
Amerikai palacsinta
Több palacsinta rajongót is tartunk itthon, a kicsitől a nagyig és mindegy, hogy hagyományos Papa féle palacsinta vagy kovászos, vagy Anya kicsit más palacsintája, minden jöhet. Így nem maradhat ki a sorból az amerikai sem. Nálunk így készül a szokásos ipari mennyiség...
6 tojás
120 g cukor
600 g joghurt
500 g liszt
300 ml tej
50 g olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
csipet só
A sárgáját a cukorral és a sóval, robotgép segítségével kihabosítom, hozzáadom a joghurtot, az olvasztott vajat, és simára keverem. Ha ez megvan jöhet a sütőporral elkevert liszt és a tej felváltva, ezt is sima tésztává keverem, majd félre teszem egy picit.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a már bekevert masszába forgatom és már állok is neki sütni.
Ha szükséges pici olajjal megkenem a serpenyőt, de nem feltétlen, mert most olyan serpenyőt sikerült kifogni, hogy ne igényli.
Kb 10 cm átmérőjű pacákat merek a felmelegített serpenyőbe és lassú tűzön mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Bármivel tálalom, hamar nyoma vész.
2021. augusztus 3., kedd
Csalós túrós
500 g túró,
500 g 12% tejföl,
350 g cukor,
3 egész tojás (a fehérje habnak)
2 citrom reszelt héja és leve,
2 teáskanál vanília aroma
4 evőkanál búzadara
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd megfelezem. Egy kb 35x35cm kikent kilisztezett tepsi alját kibélelem vele és megszórom búzadarával, hogy a túrós töltelék ne áztassa majd el.
A töltelékhez a túrót és a tejfölt botmixerrel vagy késes aprítóval krémessé varázsolom, hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, a tojások sárgáját, a vanília aromát, a búzadarát és végül a fehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Az egészet a tésztára simítom, a másik lappal beborítom és előmelegített, de nem forró sütőben közepes lángon készre sütöm.
Ha kihűlt, szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.
2021. július 31., szombat
Lenmagos kiflik
Kedvelem ezt a kiflit, mert egyszerű és finom, de legnagyobb előnye, hogy a család is nagyon szereti. A mennyiség 8 nagy és 16 kicsi kiflire elég.
2021. július 29., csütörtök
Kókuszkocka
2021. július 27., kedd
Mi lenne, ha egy Oreot adnék, a vámpírnak, egy horror storyban...
...emlékeztek rá? Jajj ez a kedvenc reklámom volt anno, jobban
szerettem, mint magát a kekszet, ez a mai napig így van.
A laptopomon kalandozva előkerült
egy rég elfeledett recept, amit pár éve a nagylányom szülinapjára készítettem
el.
Hozzávalók
2 doboz, vagyis 32 db oreo keksz
250 g mascarpone
200 g porcukor
200 ml görög joghurt
1 tasak zselatinfix
500 ml hulala növényi tejszín (még ha sokan megköveznek is érte, de a gyerekek sajnos nem szeretik az igazi tejszínt :( )
100 g babapiskóta
100 g vaj vagy margarin olvasztva
1 zacskó csokis tortadara (alias
egérszar, ahogy a lányok hívját)
Az első, amit gyorsan megteszek,
hogy az Oreo kekszekre nagyon vigyázok :D viccen kívül a kekszekből 8 db-ot félreteszek
a díszítéshez, a többi kekszből egy nagy keverőtálba kapirgálom a krémet. A
kekszek felét késes aprítóba szórom és morzsává darálom babapiskótával együtt,
majd hozzáadom az olvasztott vajhoz, kanállal jól elkeverem és az előzőleg
tortatálra helyezett torta karikába (24 cm) döngölöm és a hűtőbe teszem, hogy
jól megszilárduljon.
A keksz másik felét durvára töröm,
mert ez a krémbe fog kerülni.
A növényi tejszínből 1 dl félre
teszek, mert az kell a díszítéshez, a többit kemény habbá verem.
A kikapirgált oreo töltelékhez hozzá
adom a mascarponet, a joghurtot és a cukrot, amikor szép simára keveredett,
beleteszem a zselatinfixet, majd 1-2 perc múlva finoman hozzákeverem a
tejszínhabot és a durvára vágott kekszet.
Az egész egyveleg mehet a kekszesalapra,
szépen elsimogatva egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a megdermedt tortáról
leveszem a karikát, a megmaradt tejszínt felverem, nyomózsákba rakom és a torta
szélére rózsákat nyomok belőle, a közepét megszórom a tortadarával és
felhelyezem a remélhetőleg épségben megmaradt 8 db kekszet.
Kész is :) jöhetnek a vámpírok :)
2021. április 20., kedd
Kovászos palacsinta
Ezt ki kellett próbálnom. Nagyon nagyon finom.
300 g kovász
200 g teljeskiőrlésű liszt
400 g finom liszt
2 tojás
80 g cukor
400 ml langyos tej
700-800 ml bugyborékos víz
5 g só
50 g olaj
A kovászt kikeverem a tojással és a cukorral, majd hozzáadom a tejet és a teljeskiőrlésű lisztet. Ha simára kevertem, két részletbe hozzáadom a finom lisztet és a vizet, de először csak 700ml-t, legvégén a sót és az olajat. Ha simára kevertem legalább fél órára félre teszem pihenni.
Ennyi idő alatt szépen elkezdenek fejlődni a buborékok a tésztába, ha kell hozzáadom a kihagyott vizet.
Pár csepp olajat teszek a serpenyőbe és már sütöm is.
2021. április 19., hétfő
Almás répás kocka
2021. április 17., szombat
Csokidarabos diós keksz
Az új családi kedvenc ez a csokidarabos csoda. Nem szép, nem habos, nem krémes, de nagyon finom. Egyetlen hatalmas baja van, hogy nem lehet abbahgyni amíg van a dobozban.
Nem kell hozzá nagy sütőtudomány, nálunk a kamaszok készítik, mert csak keverni, gömbölygetni és sütni kell, na és persze megenni.
Mint mindenből nálunk ebből is ipari mennyiség készül.
Hozzávalók:
400 g porcukor
250 g margarin
1 dl tej
2 tojás
2 teáskanál vanília aroma
1 nagy narancs leve és héja
1 csomag sütőpor
10 g só
250 g darált dió
250 g étcsokoládé
250 g tejcsokoládé
350 g teljeskiőrlésű liszt
350 g finom liszt
A margarint, a cukorral, a tejjel és a tojásokkal habosítani kezdem, majd hozzáadom az aromát, a narancslevért és héját. Egy másik tálban elkeverem a lisztet a sót és a daráltdiót és az apróra vágott csokoládékat, majd az egészet a cukros masszához keverem. Mikor jól elvegyült és összeállt, elkezdem gombócolni, kicsit nagyobb mint diónyi darabkákra, aminet sütőpapírral bélelt tepsire sorakortatom őket 2 újjnyi távolságra egymástől. Kicsit minden gombócot ellapítok, majd előmelegítettsütőbe, közepes fokozaton 10 perc alatt készre sütöm.
A keksz akkor a legfinmabb, ha már egészen kihűlt. Dobozban hosszan tárolható, már, ha biztos helyre tudjuk rejteni.
2021. április 16., péntek
Sós, omlós, finom
750 g finom liszt
250 g teljeskiőrlésű liszt
500 g zsír (nem vaj, nem margarin!)
50 g élesztő
2 dl langyos tej
40 g só
5 g cukor
2 tojás
1 tojás, kenni
20 dkg sajt reszelve
A tészta hozzávalóit összegyúrom és egy órát pihentetem. Kelni túlságosan nem fog a zsír miatt, de nem is kell neki. A sütőt felforrósítom, a tésztát 1-1,5 cm vastagra nyújtom, lekenem a felvert tojással, megszórom a reszelt sajttal és kb 8x2 cm téglalapokra vágom. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és kb 15 perc alatt (sütőtől függ) pisrosra sütöm.
Sütőből kivéve még egy kicsit lágynak tűnhet, de ha kihűlt, szuper omlós lesz. Jól zárhazó dobozban igen sokáig eltartható, már, ha kellően el tudom dugni a család elől, mert abbahagyni nem lehet amíg a tálba egy szem is akad.
2021. március 29., hétfő
Aranygaluska, a kelt tészták királynője
2021. február 21., vasárnap
Egyszerű, teljeskiőrlésű kifli
500 g finomslizt
300 g öregtészta
10 g cukor
20 g só
1 tasak porélesztő
300 ml tej
350 ml víz
100 g margarin
1 tojás kenni
2021. február 14., vasárnap
Dupla kalács, újra és újra
2021. február 10., szerda
Túrós stangli
500 g zsírszegény túró
500 g 12% tejföl
300 g öregtészta
1000 g liszt
250 g margarin
40 g só
2 tasak porélesztő
2 egész tojás
1 tojás kenni
40 dkg sajt (itt most füstölt)
2021. február 1., hétfő
Óriás sajtos kifli
750 g finomliszt
1 tasak porélesztő
300 g öregtészta
100 g trappista sajt
10 g só
20 g cukor
6-6,5 dl tej
125 g vaj
100 g trappista sajt a szóráshoz
Rácson hűtöm ki, aztán futok a fényképezőgépért....
2021. január 21., csütörtök
Sonkás sajtos csavart
Mostanába ritkán sikerül lefotózni a sütkérezés eredményét, valahogy a szebb daraboknak lábakél mire eljutnék a fényképezésig, így ma nem vacakoltam és egyből a sütőből kivéve már le is kaptam a kis csavartakat.
300 g teljeskiőrlésű liszt
300 g öregtészta
1 porélesztő
6 dl langyos víz
1 dl olaj
1 teáskanál cukor
4 teáskanál só
400 g reszelt sajt (most vegyesen: gauda, trappista, füstölt)
200 g pulykamell sonka (lidis occsó)
100 g puha margarin
1 tojás kenni
A liszteket a dagasztógép üstjébe szitálom (a teljeskiőrlésű fennakadó szemcséit természetesen beleszórom), hozzáadom a sót, cukrot, élesztőt, összekeverem, majd jöhet a víz, az öregtészta és az olaj. Jó 15-20 percet hagyom a gépet dolgozni, majd az igen lágy tésztát egy jól kilisztezett felületre borítom, ott épp csak annyit gyúrok rajta, hogy a külseje jó lisztes legyen és tálba tudjam tenni 30 percre kelni.
Amíg a tészta kel, lereszelem a sajtokat, felcsíkozom a sonkát és már nyújtom is a tésztát, kb 1 cm vastagra, ami jelen pillanatba kissé nagyobb mint a gyúródeszkám nyagsága.
Először megkenem a puha margarin 2/3 részével, megszórom, a csíkozott sonka 2/3 részével és a sajt 2/3 részével, majd alulról és felülről is behajtom középig.
2021. január 13., szerda
Flódni, ahogy én készítem
2021. január 3., vasárnap
Parányi varázslat - egy falat Karácsony
Évek óta az egyik legnagyobb kedvenc a családba ez a csemege, s mivel ilyenkor nálam a karácsonyi hangulat még elég erősen jelen van nem tudok várni még 11 hónapot, hogy ez a recept újra aktuális legyen, ezért megosztom most.
Remélem senki sem bántódik meg, hogy egy ennyire tradícionális zsidó édességet, ízeiben őrizve (legalábbis remélem), de kicsit más fizimiskával készítek el.
Egyszer régen nagyon régen, volt egy szuper csoport a facebookon, összefogva jó sok gasztrobloggert. Egy karácsonyi angyalkázás alkalmával Limarától ezt a csodás sütit kaptuk ajándékba. Olyan illata volt a csomagnak, hogy a postás egészen biztos csorgó nyállal kézbesítette.
Csodás, mintha az egész karácsonyt egyetlen falatka süteménybe csomagolnánk.
Sokszor készítettem azóta ajándékba, de egy kicsit megváltoztattam a formáját, hogy az ajándéknak szánt "ipari" mennyiséggel hamarabb elkészüljek és valóban egy falatka karácsony legyen minden darabja.
Az eredeti receptet Fűszeres Eszter blogjáról a Fűszer és lélekről vettem, amit idén sajnos nem találtam meg, így tisztességesen nem tudom lehivatkozni (elnézést kérek ezúton is).
A tészta hozzávalói:
500g puha vaj (vaj, de tényleg, a margarin itt véletlenül sem opció)
500g krémsajt (nálam mascarpone)
250 g cukor
800 g liszt (az eredeti recept kevesebbet ír, nekem ennyivel vált be)
6 g só
A tésztát géppel gyorsan összedolgozom, majd fóliába csomagolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem, ha nagyon előre akarok dolgozni akkor akár 2-3 éjszakára is.
A tölteléknek szánt aszalványokat szintén már napokkal előbb összekészítem, felaprítom és lefagyasztom, hogy a sütés napján ezzel se kelljen már foglalkozni.
200 g aszalt szilva
200 g aszalt sárgabarack
200 g aszalt vörösáfonya
100 g mazsola
200 g mandula forgács
Szükségünk lesz még baracklekvárra, nálunk kb 900 g fogyott, de ez ízlés kérdése, fahéjra és kristálycukorra, ami szintén ízlés kérdése.
A sütés napján, a sütőt előmelegítem, a tepsiket kibélelem sütőpapírral, általában egyszerre 4 tepsivel szoktam dolgozni, hogy vetésforgóba mehessen a sütés.
A tésztát 4 részre osztom és mindig csak egy darabot veszek elő a hűtőből, amivel igyekszem a lehető leggyorsabban dolgozni.
Erősen lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom, igyekszem elérni, hogy legalább 20-22x48-50 cm legyen és kb 2 mm vastag (nem tévedés). Ezt a lapot körbe vágom, hogy szépek legyenek a szélek, majd 2 db 10 cm széles csíkra vágom. A csíkok közepét megkenem baracklekvárral, megszórom az aprított aszalvánnyal majd a fahéjas kristálycukorral. Két oldalról a tésztaszéleket a töltelékre hajtom, a hajtást alulra fordítom és a csíkokat háromszögekre darabolom. Egy rúdból kb 20 háromszöget vágok, tepsire sorakoztatom, minden szögecske tetejére teszek egy negyed kávéskanál fahéjas cukrot és mér mehet is a sütőbe kb 15 percre, de csak közepes fokozatra visszavet sütőbe.
Sokáig elállna, ha lenne aki ellenáll neki.