2020. december 13., vasárnap
Karácsonyi kedvenc - Linzer
2020. december 5., szombat
Szezámmagos párnácska, egy kis csavarral
Nagyon szeretjük a kelt tésztákat, mindegy milyen forma vagy íz. Most egy nagyon egyszerű hajtogatott tésztát készítettem, ami nyár óta nagy kedvencünk.
1 kg liszt
1 porélesztő
300 g öregtészta
300 g joghurt
3 dl langyos víz
6 teáskanál só
60 g vaj
1 tojás
200 g puha vaj
szezámmag
A hozzávalókat a 200 g vaj, a tojás és a szezámmag kivételével összegyúrom, lágy sima tésztává dagasztom, letakarom és meleg helyre teszem 30 percre kelni.
A megkelt tésztát elnyújtom 1 cm vastagra, egyenletesen elkenem rajta a
vajnak a háromnegyedét, majd kétoldalról középre hajtom a tésztát, rákenem a
maradék vaj kétharmadát, félbe hajtom,
jöhet a maradék vaj a tésztára és az utolsó hajtás, ahol mér csak harmadolva
hajtom a tésztát egymásra.
Letakarom és pihentetem ismét 30 percet.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán, kb másfél cm vastagra nyújtom és kb 6x12 cm lapocskákra vágom, közepüket a képen látható módon bevágom, megcsavarom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom.
Fél órát pihentetem, ezalatt
felforrósítom a sütőt, a párnácskákat lekenem tojással, megszórom szezámmaggal
és kb 20-25 perc alatt készre sütöm.
2020. december 1., kedd
Kifli, kicsit másképp
2020. november 4., szerda
Gesztenyés szelet
Van az úgy, hogy az ember lánya nem tud elég gyorsan fotózni egy egy sütemény elkészültekor, na de, hogy majdnem üres tepsit tud csak megörökíteni az utókor számára na az, az igazi elismerés.
Szezontól függetlenül, a gesztenye nálunk az örök és megunhatatlan sláger. Ehhez a rendkívül egyszerű (bár kissé időigényes), ám de nagyon finom csemegéhez nem kevés gesztenye szükségeltetik, de minden morzsája megéri.
2020. október 31., szombat
Palacsinta kicsit másképp
2020. május 29., péntek
Isteni másnapos almás - (zéró alkohol)
2020. május 25., hétfő
Boci, boci tarka....
250 g cukor
400 g joghurt
200 ml olaj
1 csomag sütőpor
400 g liszt
50 g kakaó
Hozzávalók a foltokhoz:
500 g túró
1 tojás
200 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
2020. május 20., szerda
Villámgyors almás karanténkamasz módra
türó
cukor
citrom
majd előmelegített sütőben, közepes fokozaton 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
2020. május 11., hétfő
Mire felkel a banda - sajtos párnácska
2020. május 4., hétfő
Egyszerűen finom...
2020. április 27., hétfő
Az energiavámpír foszlós kalács
2020. április 26., vasárnap
Csak mert szép...
2020. április 8., szerda
Fahéj torta
2020. március 31., kedd
Tejpite
2020. március 30., hétfő
Citromos koszorú
2020. március 29., vasárnap
Minden napi kenyerünk....avagy a karantén konyha előnyei....
A hajtás után 30 perc pihi, majd gömbölyítés újabb 15-20 perc pihi és jöhet a formázás, ami mikor milyen, hol kerek, hol vekni, amit épp megszavaznak. a A kenyeret lisztezett sütőpapírral teszem a fedeles sütőedénybe, ahol hőmérséklettől függően még kb 40-60 percet pihen.
A pihi felénél, pengével bevágom néhány helyen és hagyom tovább pihenni. Mielőtt sütőbe teszem megspriccelem vízzel és irány a meleg.
2020. március 27., péntek
Almás batyu
1 tk só
1 tasak porélesztő
3 dl langyos tej
4 dl tejszín (én főzőtejszínt szoktam, lidl pilos 22%os)
1 tojás sárgája
a fehérjét 1 evőkanál tejjel elkeverem, ezzel fogom lekenni
No tehát, a tésztát este begyúrtam, a tálat lefedve beraktam a hűtőbe.
4:30 tészta hűtőből ki. Almát pucol, reszel.
5:30 tészta elnyújt egy ujjnyi vastagra, kb 12x12 cm darabokra vágom, eltoszom a tölteléket a darabokon, majd becsomagolom őket leginkább "AS" (ahogy sikerül) szabvány szerint.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. 20 perc pihentetés után lekenem a tejes tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe teszem, közepes lángra, kb 25-30 percre.
Nagyon finom és nagyon gyorsan fogy.