2014. szeptember 28., vasárnap

Túrókrém torta

Az idei év a kerek számok éve a családban. Egy szívemnek kedves teremtés az idén lett 30 éves és szerettem volna meglepni egy abszolút hozzá passzoló finomsággal, mely kecses és törékeny. Szerintem sikerült. Lánykáim is értékelték, mert életükben először hajlandóak voltak túrótortát enni és ez nálunk nagy szó.

Mivel csak szűk családi körben zajlott a meglepetés buli, így nem akartam egy hatalmas malomkerék méretű tortát készíteni. 


17cm-es tortaformában két piskótát sütöttem a következő mennyiségekkel:
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
csipet só
késhegynyi sütőpor

A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek. A lisztet átszitálom, hozzáverem a sütőport. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, hozzá adom a cukrot és addig nyüstölöm a robotgéppel, míg szépen ki nem fényesedik. Ekkor a legalacsonyabb fokozatra kapcsolom a gépet, hozzáadom a tojás sárgákat, majd a lisztes keveréket. A masszát a tortaformába simítom és hideg sütőbe teszem, kb 40 percig sütöm és a formában hagyom kihűlni, hogy szépen tartsa a méreteit.

Majd az egész projektet megismétlem. 

Míg a piskóták sülnek és hűlnek, részletekben elkészítem a krémet a következő mennyiségekkel: 
50 dkg túró, Én félzsírosat szoktam használni
20 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja és leve
1 rúd vanília kikapart belseje
4 dl tejszín + 1 dl tejszín a díszítéshez, fél tasak habfixálóval
2 tasak zselatinfix

A túrót egy sűrű levesszűrőn áttöröm, hogy finom krémes legyen élég pepecs, de megéri. Hozzáadom a cukor felét, a citrom héját és levét valamint a vanília kikapart belsejét (a külsejét bedobom a porcukros bödönbe). 
A cukor másik felét kihabosítom a puha vajjal, majd a két masszát összekeverem. A jól lehűtött tejszínt habbá verem, belekeverem a zselatin fixet, majd az egész habot a túrókrémhez keverem.
Amikor mindkét piskóta kihűlt ketté vágom őket, kicsit vastagabb lapok lesznek, de nem baj, mert finom könnyűek. A négy lapból csak hármat használok fel, a negyediket felkockázom és hagyom megszáradni, jó lesz majd valami édesmorzsa félének. 
Szóval az alsó piskóta lapot arra a tálra helyezem amint a tortát később tálalni fogom, köré pattintom a torta karikát. A torta krémet három részre osztom, ebből  két részt töltésre használok, egyet pedig bevonásra és díszítésre, így a harmadik rész lehet egy kicsit kevesebb. Az alsó lapot megkenem az egyik rész krémmel, mehet rá a középső piskóta és Kb 15 percre a hűtőbe teszem, hogy a krém megkeményedjen annyira, hogy a tortakarikát le tudjam venni. 
15 perc elteltével, leveszem a karikát és óvatosan feljebb csatolom a középső piskótára, megkenem ezt a lapot is a túrókrémmel, majd ráteszem a felső lapot és mehet az egész a hűtőbe 2 óra hosszára.
Két óra elteltével, a tortáról leveszem a karimát, a kihagyott krém egy részével bevonom az oldalát a többit habzsákba teszem és jöhetnek a krémrózsák a tetejére, amikhez némi technikai segítséget nyújthat ez a videó. A torta közepét a díszítéshez félretett 1 dl tejszínből vert habbal díszítem.

A torta finom és könnyű lett pont amilyenre szerettem volna. 

2 megjegyzés: