2014. december 17., szerda

Zsermák




A zsermák, a zserbó kistestvére, így az elkészítésére ugyan azt a „szabásmintát” alkalmazzuk, két aprócska eltéréssel, dió helyett mákot, barack lekvár helyett vörös szilva lekvárt használunk.

Tészta:
60 dkg rétesliszt,
25 dkg vaj,
2 tojás sárgája,
2 evőkanál porcukor,
2 dkg élesztő, 
csipet só,

Töltelék:
40 dkg darált mák,
40 dkg cukor,
vörös szilva lekvár,

Máz:
30 dkg csokoládé,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,


A lisztben elmorzsoljuk a vajat és az élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót, összegyúrjuk, és egy kicsit pihentetjük. 4 egyforma cipót formálunk a tésztából és lisztezett deszkán, a kivajazott kilisztezett tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk.
Vékonyan megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukros mák 1/3át, ezt még kétszer ismételjük, majd a legfelső lapot villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe takarékon készre sütjük.
Mikor kihűlt elkészítjük a mázat. Gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládék, belekeverjük a vajat és a cukrot, simára főzzük és a sütemény tetejére öntjük. Csak másnap szeleteljük, addigra jól összepuhul az egész sütemény.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése