2019. június 29., szombat

Ünnepség sorozat ON...Gesztenye torta

Ma egy számomra nagyon különleges kicsi ember első születésnapi tortáját hoztam. Mivel nagy a család és szerte szét vagyunk, egy kisebb ünnepség sorozat vette most kezdetét, hogy ezt a nagyon komoly kort megünnepeljük.

Pillanatnyilag egy kellemesen lágy krémmel töltött gesztenye torta tűnt a legjobb választásnak, kakaós piskótával és gesztenye szívekkel. 

A tortán fellelhető ujjlenyomatok, a segítő kezek jelei :D



17 cm formában 2 db piskótához
4 tojás  
8 kanál víz
230 g liszt
10 g kakaó
240 g cukor

A hozzávalókat megfelezem, a tojásokat ketté választom, a sárgákat a cukor egy nagyon csekély részével kihabosítom és félreteszem. A fehérjét a vízzel habbá verem, majd hozzáadom a cukrot és addig dolgoztatom a robotgépet míg, fényes kemény habot nem kapok. Ekkor fakanállal összevegyítem a két masszát és apró adagokban a kakaós lisztet is hozzászitálom. A forma aljába sütőpapírt teszek, majd a masszát a tortaformába simítom és hideg sütőbe teszem, kb 40 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni, hogy szépen tartsa a méreteit.


Majd az egész projektet megismétlem. 



A hűlési folyamat alatt elkészítem a gesztenye krémet és a sziveket.

500 g gesztenye massza
100 g porcukor
250 g vaj
3 tojás sárgája,
3 dl tej,
6 dkg burgonya keményítő,

csokoládé máz és gesztenye szivek
200 g csokoládé
250 g gesztenye

A tojás sárgákat a tejet és a keményítőt vízgőz felett sűrűre főzöm, ha kész lefóliázom és kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem. 
Egy nagy keverőtálban egészen finomra töröm a gesztenyemasszát, hozzáadok egy-egy kanállal a főzött krémből és a habos vajból, robotgéppel alaposan összekeverem, hogy a gesztenye fellazuljon, majd alacsony fokozaton keverve felváltva a krémet és a vajat a gesztenyéhez adagolom. Mikor szép egynemű, hűtőbe teszem felhasználásig. 

A gesztenye szivekhez, a 250 g masszát 12 egyforma részre vágom, megformázom és hűtőbe teszem a későbbi csokibevonat elkészítéséig. 




Amikor mindkét piskóta kihűlt ketté vágom őket, kicsit vastagabb lapok lesznek, de nem baj, mert finom könnyűek. A négy lapból csak hármat használok fel, a negyediket felkockázom és hagyom megszáradni, jó lesz majd valami édesmorzsa félének. 
Szóval az alsó piskóta lapot arra a tálra helyezem amint a tortát később tálalni fogom, köré pattintom a torta karikát. A torta krémet három részre osztom, ebből  két részt töltésre használok, egyet pedig bevonásra és díszítésre. Az alsó lapot megkenem az egyik rész krémmel, mehet rá a középső piskóta és Kb 15 percre a hűtőbe teszem, hogy a krém megkeményedjen annyira, hogy a tortakarikát le tudjam venni. 
15 perc elteltével, leveszem a karikát és óvatosan feljebb csatolom a középső piskótára, megkenem ezt a lapot is a krémmel, majd ráteszem a felső lapot és mehet az egész a hűtőbe 2 óra hosszára.


             


Míg a torta hüssöl, jöhet a csokoládé. 2 evőkanál vízzel lassan felolvasztom, mikor szép sima egyesével megmártom benne a sziveket és rácsra teszem szikkadni. A máznak kb a fele megmarad ezzel bevonom a torta tetejét.

Mikor mindenütt megszilárdult a csoki legyen az torta és szív egyaránt, jöhet a díszítés. A torta oldalát bevonom a félretett krém egyharmadával, a többit habzsákba teszem és apró hullámokat és rózsákat nyomok a tortára. Végszónak felteszem a gesztenye szíveket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése