Létezik egy munkahely, ahol néhány kolléga a többiek örömére, hagyományteremtő célzattal, immár második éve sütikommandózik így karácsony előtt egy fél perccel. Ez annyit jelent, hogy nagyjából egy héten át minden reggel, megszállja a közös konyhákat egy kolléga és valami finomsággal lepi meg a többieket.
Az Én idei meglepim egy nagyon diós, nagyon narancsos és még annál is csokisabb finomság volt.
Hozzávalók:
40 dkg étcsokoládé,
50 dkg darált dió,
25 dkg liszt,
1 teás kanál őrölt fahéj,
40 dkg vaj vagy margarin
12 tojás,
30 dkg porcukor,
1 narancs reszelt héja és leve
2 csomag sütőpor
só,
Máz:
20 dkg narancs lekvár (lehet más
lekvár is, csak fanyar legyen)
30 dkg étcsokoládé,
5 dkg vaj vagy margarin
1 teáskanál fahéj
Tepsi mérete: kb 35x40 cm, magas falú
Az étcsokoládét meleg vízfürdőbe állított edénybe tördeljük és felolvasztjuk, hozzáadjuk a narancs héját és levét, majd hagyjuk
langyosra hűlni. A diót megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, a fahéjjal és a sütőporral.
A vajat és a cukrot, robot géppel
habosra keverjük, majd egyenként hozzá adjuk a tojásokat és a langyos
csokoládét végül több részletben a masszához keverjük a diós lisztes keveréket.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe
öntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük középső rácson, tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kisült, a még forró
sütemény tetejét megkenjük a lekvárral és hűlni hagyjuk.
A mázhoz a tortabevonót meleg
vízfürdőben felolvasztjuk, belekeverjük a vajat és a fahéjat, majd a lekvárt tetejére simítjuk. Amikor a máz teljesen megkötött, forró vízbe mártott késsel
szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése