2014. január 5., vasárnap

Mandula-aromás golyók


10 dkg darált keksz
3-4-dkg margarin
20 dkg porcukor
4 evőkanál forró tej
1 kávéskanál mandula aroma

Egy tálban összegyúrjuk a felsorolt alapanyagokat és 1 napig állni hagyjuk. Másnap kis gömböket formálunk és keserű kakaós kristálycukorba forgatjuk.

2013. december 28., szombat

Barackos ricottás joghurttorta sütés nélkül




50 dkg darált keksz
35 dkg olvasztott vaj
4 evőkanál barack lekvár
  
50 dkg ricotta
50 dkg natúr joghurt
15 dkg gyümölcs cukor
1 citrom reszelt héja és facsart leve
1 teáskanál vanília aroma
2,5 dl tejszín
3 csomag zseltinfix

1 üveg barack befőtt
1 tasak színtelen tortazselé

2,5 dl tejszín
1 tasak habfixáló






A darált kekszet egy nagy tálba szórom, a vajat felolvasztom, és a kekszhez adom a lekvárral együtt, alaposan összedolgozom. A torta karimát bevonom folpackkal és a későbbi tortatálra helyezem, majd egyenletesen belenyomkodom a kekszes vajas masszát.






A krémhez a tejszínt kemény habbá verem, a többi hozzávalót a zselatinfix kivételével egy mély tálba teszem és robotgéppel összedolgozom. Ha ez megvan, a krémhez adom a zselatinfixet, jól eldolgozom, majd fakanállal, óvatos mozdulatokkal belekeverem a tejszínhabot. Mikor a krém már egyenletes a kekszmassza tetejére simítom és 3-4 órára hűtőszekrénybe teszem.




A barackbefőttet lecsepegtetem, és cikkekre vágom, majd a már megdermedt krém tetejére rakosgatom „csiga” vonalban, úgy, hogy kb 1,5 cm maradjon a torta szélén. Alufólia csíkkal körbe kerítem a gyümölcsréteget. A tortazselét a tasakon leírtak szerint elkészítem, és a barackra öntöm. Ismét hűtés következik, majd habfixálóval kemény habbá verem a tejszínt, csillagcsöves habzsákba teszem, és tetszés szerint díszítem a tortát.



2013. december 25., szerda

Diókrémes szelet




Tészta: gáz tepsi kb 40x40 cm, 3 lap
60 dkg liszt,
4 dl tejföl,
15 dkg margarin,
2 tojás,
2 evőkanál cukor,
1 csomag szalakálé,
6 evőkanál rum a tésztát meglocsolni,

Krém:
3 tasak vaníliás puding por,
9 dl tej,
42 dkg porcukor,
37 dkg darált dió,
37 dkg margarin,
4 csomag vaníliás cukor,

Máz:
20 dkg étcsolokádé,
2 evőkanál olaj,

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három felé osztjuk és tepsi hátán szép világosra sütjük, rácsra csúsztatva hűlni hagyjuk. A krémhez a margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. A pudingporokat a tejjel felfőzzük és folyamatosan kevergetve kihűtjük. Mikor teljesen hideg összekeverjük a cukros margarinnal és a darált dióval.
Az első lapot tepsibe tesszük és meglocsoljuk 2 evőkanál rummal, majd megkenjük a krém felével és beborítjuk a második lappal. Az előzőekhez hasonlóan járunk el. Ha már a harmadik lap is a helyén van és meglocsoltuk rummal, pici vízzel felolvasztjuk a csokoládét, mikor teljesen sima belekeverjük a 2 evőkanál olajat. A sütemény tetejére simítjuk. Ha cifrázni akarjuk negyed diószemekkel díszíthetjük. Egy napig állni hagyjuk, hogy jól megpuhuljon.