2013. október 7., hétfő

Krémes lepény Nagymamám receptje


Tészta:
35 dkg liszt,
15 dkg margarin,
1 egész tojás,
1 evőkanál porcukor,
1 csomag szalakálé,
kevés tej és tejföl,

Krém:
4 tojás,
5 dkg cukor,
2 csomag vaníliás cukor,
7 dl tej,
3 evőkanál liszt,
1 rúd vanília,

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle, rácsra csúsztatva hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A tojás sárgákat a liszttel és egy kis tejjel jól kikeverjük, hogy ne legyen csomós. Amikor a tej forr (kis lángon, platnival) állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket és addig főzzük amíg keverés közben a lábas alját meg nem látjuk. Ekkor az előre kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan a krémbe keverem és egy nagyon rövid ideig még főzzük.
Az első lapot tepsibe tesszük, megkenjük a krém felével, beborítjuk a második lappal, majd jöhet a krém másik fele és az utolsó tészta. A sütemény tetejét vastagon megszórjuk porcukorral és egy napi puhulni hagyjuk.



2013. szeptember 18., szerda

Bécsi kocka - Nagynéném receptje

Tészta:
30dkg liszt,
2 dl tejfel,
7 dkg margarin,
1 db tojás,
1dkg szalakáli,
Kevés cukor,

Krém:
25 dkg ráma margarin,
30 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
1/2 dl rum,
5 dl tej,
3 evőkanál liszt

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd ketté, osztom és tepsi hátulján két lapot sütök belőle.

A puha margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzá adjuk a rumot. 1/2 liter tejből, 3 evőkanál lisztből állandó keverés mellett krémet főzünk, hideg vízfürdőbe folyamatosan kevergetve kihűtjük. Ha kihűlt felváltva a krémbe keverjük a cukros margarint és a darált diót.

A tésztalapot megtöltés után vastagon porcukorral behintjük. Egy éjszakát pihenni hagyjuk a hűtőbe, másnap tetszés szerinti kockákra vágjuk.