2013. november 4., hétfő

Forgácsfánk II.

                                                                                           
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
5 evőkanál vaj,
4 evőkanál porcukor,
5 tojássárgája,
3 dl tejföl,
0,5 dl rum,
1 mokkáskanál só,
a sütéshez olaj

A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk, majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra.
fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Piskóta torta lap 26 cm formához

10 tojás,
10 evőkanál rétesliszt,
10 evőkanál cukor,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
½ teáskanál só,

Egy finom és szép torta elkészítéséhez az első lépés a torta lap megsütése. Lehet ugyan készen is kapni, de az azért messze nem közelíti meg az otthon sütöttet.
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a vaníliás cukrot és a pici sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a sütőporral vegyített réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük.
A tortaformának csak az alját kenjük ki az oldalát nem szabad, mert akkor „becuppan" és szalonnás lesz.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, a sütő rácsát a középső vájatba tesszük és ide rakjuk a formát.
Sütés közben a sütőajtót TILOS nyitogatni minimum 40-45 percig, hacsak nem szeretnénk, hogy összeessen a tésztánk. Sütés közben én az illatok segítségével „tájékozódom".
Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy elkészült e a piskóta.