2013. november 11., hétfő

Finom pogácsa Dénesfa, 1974.09.10.



60 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
25 dkg vaj,
1,5 dl tej,
1dl tejföl
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só.




















Segítő kezecske - Kriszti


Az élesztőt felfuttatjuk, és a hozzávalókat összegyúrjuk, jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és tojással megkenjük. Egy órát pihen, és előmelegített forró sütőben, szép pirosra sütjük. Kb.20-perc alatt kész!

2013. november 4., hétfő

Forgácsfánk III.


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt,
3 tojás sárga,
2 evőkanál porcukor,
1 evőkanál rum,
1 dl tejföl,
1 evőkanál citromlé,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só, olaj a sütéshez,

A tetejére:
1 tasak vaníliás cukor;

A tálaláshoz:
2 evőkanál sárgabarack lekvár,
1 evőkanál rum.

A tojás sárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetélővel hosszúkás rudakat vágunk belőle. A derelyemetélővel a tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is készíthetünk belőle. A megsült fánkokat papírtörlőn lecsöpögtetjük a felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.


Forgácsfánk II.

                                                                                           
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
5 evőkanál vaj,
4 evőkanál porcukor,
5 tojássárgája,
3 dl tejföl,
0,5 dl rum,
1 mokkáskanál só,
a sütéshez olaj

A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk, majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra.
fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.