2014. január 6., hétfő

Mese almás

Tészta:
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
kevés só,
20 dkg cukor,
1 egész tojás,
15 dkg zsír,
2 dl tejföl,

Töltelék:
1 kg alma,
5dkg margarin,
1 csomag vaníliás cukor,
marék mazsola,
őrölt fahéj.


A hozzávalókat összegyúrunk, majd a tészta egyik felét a tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk. A töltelékhez, az almát lereszeljük és a margarinon megdinszteljük hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a megmosott mazsolát. Ha kihűlt ráterítjük a tésztára, meghintjük egy kevés őrölt fahéjjal és a tészta másik felével betakarjuk. A sütemény tetejét tojássárgájával megkenjük és villával megszurkáljuk. Forró sütőben világosbarnára sütjük. A kész tésztát, vaníliás cukorral bőven behintjük.

2014. január 5., vasárnap

Citromos keksz (Anyukám receptje)


1 kg liszt,
50 dkg margarin,
40 dkg cukor,
3 egész tojás,
1 citrom reszelt héja,
1 sütőpor,

1 tojás sárgája
durvára vágott dió, cukros





A hozzávalókat összegyúrjuk és 1,5-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Gyúródeszkán kb 5-6mm vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük a felvert tojás sárgával és megszórjuk a cukros dióval. Különböző formákat szúrunk ki belőle. Kivajazott és lisztezett tepsin, mérsékelt tűzön sütjük. Elég hosszú ideig sül.

Felfűzve karácsonyfa dísznek is nagyon szép és rendkívül illatos.

Tartóssága miatt kirándulásokon is pompás nasi.