2014. január 10., péntek

Palacsinta Aputól



1 kg liszt
4 tojás
4 ek cukor

1 l tej
szódavíz
5 dl olaj

Hogy is szól a Dolly Roll sláger...


"Egy este ültünk a tűz előtt
Faggattunk minden jó evőt
Öreg kalapba dobtuk az ötleteket
Rajta, hogy ki mit szeret
Volt piskóta és málnabor
És kacsába töltött pálmabor
A szerencse pufinak kedvezett
Meglátta, s beleremegett
Csalafinta palacsinta
Itt áll egy galacsinba
Csintalan palacsin-csin-csin
Jaj, de dagad a pocim
Ne furdaljon a kíváncsiság
Elmondom a titkát, hogyan csináld
De a sorrendet, ha megkevered
A főztödet megeheted
Egy tucathoz kell egy tyúktojás
Liszttel és tejjel a kikavarás
Cukorból és sóból egy csipetnyi
Ha kész, tedd el pihenni
Most mindenki tudja
Nem csalás, nem ámítás
Ha túl magasra dobja
Fenn marad a rakás
"


Na valahogy így készül a palacsinta nálunk is. A három kukta (Kriszti-Timi-Papa) gondosan összedolgozik és ha már megvan a lendület, 200 darabig meg sem állnak.




Piskóta tekercs

4 tojás,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál rétesliszt,
½ csomag sütőpor

lekvár ízlés szerint,
porcukor,

Egy „gáz" tepsit (35x35) kibélelünk sütőpapírral, amit kicsit megkenünk margarinnal és megszórunk liszttel.
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, apránként beleszórjuk a cukrot és fényes kemény habot verünk belőle. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan a sütőporral elvegyített lisztet. Tepsibe öntjük, és hideg sütőbe tesszük, hogy nehogy megégjen a teteje. Közepes lángon aranysárgára sütjük a sütőből kivéve a sütőpapírral együtt azonnal feltekerjük és egy tiszta konyharuhába csavarjuk, így hagyjuk kihűlni.
Ha már teljesen hideg, óvatosan kitekerjük, lehúzzuk a sütőpapírt és vastagon megkenjük az általunk választott lekvárral.
Én legjobban a házi sárgabarack lekvárt kedvelem erre a célra, amit átpasszírozok egy sűrű leves szűrőn, jó 2dl-nyi mennyiségbe elkeverek egy kupica rumot ami igazán megbolondítja. Ezzel megkenem a piskótát, feltekerem, néhány órát hagyom pihenni. Szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.