Gyerekkorom nagy kedvence volt az apai nagyanyám által sokat sütött dupla kalács, most az én lányaim kérik hétről hétre. A nagy sikernek köszönhetően az idén már többször sütöttem, de csak egyszer sikerült lefotózni. Hát kell ennél jobb ajánlás?
A tésztához :
1 kg liszt
2 egész tojás
2 tasak por vagy 5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
2 dl tejszín
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
4 ek tej
20 ek kristály cukor
ízlés szerint fahéj vagy kakaó
1 tojás kenni
A hozzávalókból alapos dagasztással lágy fényes tésztát készítünk, ha picit ragad nem dráma . Félre tesszük és duplájára kelesztjük .
A megkelt tésztát megfelezzük, kinyújtjuk az egyik tésztát kb 1 cm vastagra (kb 30x40cm lesz), megkenjük 2 evőkanál tejjel, ízlés szerint megszórjuk kristálycukor felével és fahéjjal (nem kell spórolni ), végül feltekerjük és tepsibe helyezzük. A tészta másik részével hasonlóan járunk el , de ha úgy tartja kedvünk fahéj helyett kakaó is kerülhet a cukor réteg tetejére.
A sütőt előmelegítjük, a kalácsok még ez idő alatt pihennek 15 percet, majd még egy tojásos kenés és mehetnek a sütőbe.
A sütő aljába 2 dl forróvizet teszünk, hogy jó párás legyen bent a levegő.
30-35 percig sütjük közepes lángon, tűpróbával ellenőrizzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése