2016. november 26., szombat

Gesztenyés tekercs







Tészta:
5 tojás,
10 evőkanál víz,
5 csapott evőkanál cukor,
4 evőkanál rétesliszt,
1 evőkanál keserű kakaó,
csipet só,

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét és a vizet, robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá, a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sót.
Robotgépünket cseréljük fakanálra és a réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük, majd egy kb 30x40es sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, sütő rácsát a középső vájatba tesszük, és ide rakjuk a tepsit.
10-15 perc sütési idő bőven elég a piskótának, ha kivettük a sütőből azonnal feltekerjük egy tiszta konyharuhára és hűlni hagyjuk.

Krém:
3 tojás sárgája,
3 dl tej,
6 dkg burgonya keményítő,
25 dkg vaj,
5 dkg gyümölcs cukor (por),
50 dkg gesztenye,
meggy, 

A krém elkészítése gőz fölött történik. A porcukrot, a tojás sárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre keverjük gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett kihűtjük. A szobahőmérsékletű gesztenyemasszát és a puha vajat összedolgozzuk, majd az egészet a már kihűlt sárga krémbe keverjük.
A krém ¾-ét egyenletesen elkenjük a piskótán, amiről előzőleg lehúztuk a sütőpapírt, arra a szélére ahol a feltekerést elkezdjük, meggyszemeket sorakoztatunk, a piskóta szemközti szélén pedig kb egy 2-3cm-es csíkot üresen hagyunk, hogy feltekerés után a tekercs alja tésztán nyugodjon.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset és a hűtőbe tesszük, akár így is maradhat, de csokoládéval is bevonhatjuk.

Máz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A gőz fölött felolvasztott csokoládéba egyenletesen elkeverünk egy evőkanál olajat, kevergetéssel hűtjük és a tekercs tetejére csurgatjuk.



2016. november 25., péntek

Gesztenyés mini muffin






Hozzávalók 24 db-hoz: 


25 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 tojás
50 dkg gesztenye massza
8 ek tejföl
1 dl tejszín
30 dkg liszt
2 cs sütőpor
csipet só




A puha vajat habosra keverem a porcukorral, majd egyenként, hozzá adom a tojásokat. Jöhet bele a gesztenye massza, majd lazítónak a tejföl és a tejszín, végül a liszttel elkevert sütőpor és só.
A 24es mini muffin sütőbe kapszlikat rakok és előmelegített sütőbe, közepes lángon készre sütőm. Tűpróbával ellenőrzöm.





2015. december 23., szerda

Kókusz torta

Isteni finom, nem túl édes, krémes és puha.




Készítsünk piskótát:
26 cm-es torta formát használjunk ehhez a mennyiséggel, melynek alját sütőpapírral béleljük.
7 egész tojás
3 tojás fehérje (a 3 sárgája a krémbe kell)
9 csapott evőkanál cukor
7 púpos evőkanál liszt
2 púpos evőkanál keserű kakaó
csipet só
1 csomag sütőpor

A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, több részletben adjuk hozzá a cukrot és addig dolgoztassuk a robot gépet míg szép fényes tojáshabot kapunk. Adjuk hozzá egyenként a tojás sárgákat, majd a lisztes kakaós sütőporos keverékét. A masszát öntsük a formába és 180 fokra előmelegített sütőben a legkisebb fokozaton legalább 45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük és tökéletesen kihűtjük.

Most készítsük el a krémet, ami 3 egyszerű szakaszból áll:
200g kókusz reszelék
3 dl tej
250g porcukorral
3 tojás sárgája
2 kókuszos vagy tejszín ízű pudingpor (főzős)
3 dl tej
6 dl tejszín
3 csomag zselatin fix

A kókuszt és a tejet főzzük össze pár perc alatt, majd tegyük félre kihűlni.
A tojássárgát a cukorral, a tejjel és a pudingporral keverjük simára és vízgőz felett főzzük sűrű krémmé. Ezt is tegyük félre kihűlni, de ezt sűrűn keverjük meg, hogy ne tudjon teljesen össze állni.
Mikor mindkét összetevő kihűlt keverjük össze őket, majd verjünk a tejszínből kemény habot és tegyük bele a zselatin fixet.
Két nagy kanál habbal lazítsuk fel a krémet itt nem kell óvatoskodni, majd a többi habot több részletben kérjük a már könnyű krémbe.
A torta lapot vágjuk 3 részre, az alsó lapot tegyük tálra és kapcsoljuk köré a torta karikát.
A krém felét kenjük a lapra, majd tegyük helyezzük rá a második lapot, jöhet a krém másik fele és a harmadik lap. Nyomkodjuk le, ha tudunk tegyünk valami nehezéket a tetejére és egy éjszakára tegyünk a hűtőbe.
Másnap velünk fel 3 dl tejszínt, Én a megkövezés terhe mellett ilyenkor növényi tejszínt használok, mert sajnos egyik lánykám sem eszi meg az állati tejszínből készült habot.

Ha állati tejszínt használunk akkor tegyünk bele habfixálót és egy kanál cukrot, a növényihez nem kell semmi.

Vonjuk be a tortát a tejszínhabbal, díszítsük hab rózsákkal vagy ahogy tetszik ;-)
Jó étvágyat.