2019. március 23., szombat

Villámgyors kakaós süti




Amikor semmire sincs időm, de nagyon süti ehetnéke van a családnak. 

2 egész tojás 
25 dkg porcukor 
12dkg zsír
50 dkg liszt 
2 csomag sütőpor 
4 evőkanál keserű kakaó 
4 dl tejszín (tehénből s nem fűből)
8 evőkanál meggy lekvár 
4 teáskanál rumaroma
csipet só 

35×25 cm tepsi, alufólia, előmelegített sütő, majd közepes sütési hőmérséklet 

A tojást, a porcukorral, a lekvárral és a zsírral a keverőgépbe teszem és elindítom. Körülbelül 2 perc múlva hozzáadom a kakaót,  a sütőport és rumaromát. Újabb 2 perc múlva a liszt felét, majd amikor elkeveredett jöhet a tejszín fele. Ismét keverés és jöhet a liszt másik fele, amikor ez is elkeveredett jöhet a maradék tejszín. 

Amíg a gép simára keveri a tésztát, begyújtom a sütőt és kibélelem a tepsit egy sütőpapírral. A kész tészta elég sűrű, szépen elsimogatom a tepsibe, befedem fóliával mehet a sütőbe kb 30 percre. Tűpróbával ellenőrzöm. 




2019. március 10., vasárnap

Fahéjas gubanc



...hát az úgy volt, hogy ismét sütinap következett itthon. A lányok fahéjas valamit kértek, így gugli barátommal elkezdtünk keresgélni és egyszer csak megtaláltuk az igazit, Sütidoboz oldalán a skandináv fahéjas csigát. Csodásan néz ki az eredeti, nekem persze nem sikerült a manőver, így az én verzióm a fahéjas gubanc nevet érdemli csak meg.


Tészta:
1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tasak por élesztő
5 dl langyos tej
10 dkg cukor
2 dl tejszín
csipet só


Töltelék:
25 dkg olvasztott vaj
35 dkg porcukor
5 dkg fahéj
1 tojás a kenéshez


A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába öntöm és 15 percig dolgoztatom a gépet. Ekkorra a tészta elválik az edény oldalától és szép sima lesz. Langyos helyre teszem és várok míg duplájára kel. A töltelékhez a porcukrot összekeverem a fahéjjal. A megkelt tésztát kinyújtom kb fél centi vékonyra. Az egyik felét megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a fahéjas cukorral és a tészta másik felével betakarom. Kb 3 centi széles csíkorra vágom, kicsit megnyújtom és …

…csinálok belőle egy gubancot. Eredetileg a recept szerint a következőt kellene, hogy tegyem:

„A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbe tekerjük körülötte a tésztacsíkot. A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a végét a tekercs alá nyomjuk.”

hát, két egyformát nem sikerült gubancolni. 

Félórát pihentetem, addig bemelegszik a sütő, majd lekenem a felvert tojással és már mehetnek is a sütőbe.

Közepes lángon, kb 20-25 perc alatt szép pirosra sütőm.

Hmmm…finom 😉












2019. február 15., péntek

Túrós rózsa, kicsit másképp



A dolog úgy kezdődött , hogy ismét sütni készültem valami kelt tésztát.
A lányok kiválasztották Limara könyvéből a csodaszép túrós rózsát, igen ám, de arra a tényre, hogy 1 azaz 1 szem tojás van a hűtőben akkor jöttem rá mikor elkezdtem kikészíteni a hozzávalókat. Vásárolni menni mostanában nem olyan egyszerű számomra, így maradt az a variáció, hogy kicsit más tésztát készítek mint ami az eredeti receptben van és hogy hab is legyen a tortán, mivel a család nagyfogyasztó így a fél kiló túró is kevésnek bizonyult, tehát a csalást itt is el kellett követni. 


Először a tölteléket kevertem össze, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni.

Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg tejföl
15 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
8 evőkanál búzadara
1 rúd vanília kikapart magjai
1 tojássárgája, a fehérje némi tejjel félretéve a kenéshez

A tészta hozzávalói:
1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
10 dkg cukor
csipet só
2 tasak por élesztő
5 dl tej
2 dl tejszín

A hozzávalókat a géppel 15 perc alatt szép simára dagasztottam, majd duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát enyhét lisztezett deszkára borítottam, majd 24 darabra vágtam és meggömbölyítettem. Újabb 15 perc pihentetés után, a  gombócokat kb fél centi vastagra nyújtottam, majd 4 helyen bevágtam (lásd béna rajzocska) és egy evőkanál túrót tettem a közepébe. Az első szirommal körbeöleltem a tölteléket, majd a vele szembelévővel folytattam és a maradék kettővel is ugyan így tettem. 





Az így kapott forma emlékeztetett a rózsára, bár kicsit szottyosnak tűnt, begyújtottam a sütőt és amíg az jól felforrósodott a rózsák is szépen megkeltek. Ekkor lekentem őket a tejes tojásfehérjés keverékkel és mentek a sütőbe. Közepes lángon szép pirosra sütöttem őket.