2019. szeptember 7., szombat

Gyümölcsös finomság, borús napokra

Ehhez a pocsék időhöz, pont egy ilyen napsütést idéző, egyszerű finomság illik legjobban. Könnyű elkészíteni és még könnyebb pillanatok alatt felfalni, szerencsére elég gyors voltam és sikerült néhány fotót készíteni, mielőtt a siserehad eltűntet mindent.




hozzávalók:
4 egész tojás
7,5 dl cukor (ízlés szerint lehet kicsit kevesebb is)
1 kávéskanál só
1,5 dl olaj
9 dl liszt
2 tasak sütőpor
6 dl natúr joghurt

gyümölcs (vegyesen, ízlés szerinti mennyiségben), most őszibarackot, meggyet és almát használtam




 
 
























A tojásokat, a cukrot, a sót egy tálba teszem és robotgéppel kihabosítom, vékony sugárba csurgatva hozzáadom az olajat. Mikor ez jól elkeveredett jöhet a sütőpor, majd a joghurt és a liszt felváltva. 

Egy nagyobb, mélyebb tepsit (30x40 cm) sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a masszát, majd a tetejére szórom a gyümölcsöket. 
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb 45-50 percet sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. 



2019. szeptember 5., csütörtök

Pizzás csiga

Indul az iskola szezon és az "Anya mit sütöttél" szezon is az állandóan éhes kamaszoktól. Bár kicsit még nehezen veszem rá magam a konyha felforrósítására, mert kint is csodásan süt még a nap, de nem lehet betelni a "csámcsogó" családdal, így ingyen szaunát csinálok a konyhából ismét.
Ma pizzás csiga készült, amit azért kedvelek, mert nem igényel nagy macerát, a tölteléknek használt krémet többnyire nagy adagban készítem el és porciózva lefagyasztom, a tésztát pedig csak bedagasztom és már dogozom is vele, nem kelesztem külön.



tészta:
1 kg liszt
4 teáskanál só
2 tasak porélesztő
1 dl olaj
1 teáskanál cukor
6 dl langyos víz

A hozzávalókat a dagasztógépbe teszem és kb 15 percre békén hagyom, hogy a gép kedve szerint táncolva, alaposan összedolgozza, a tészta elég lágy lesz, de az nem baj. Az idő letelte után, egy habkártya segítségével lekaparom az üst oldaláról, körbe lisztezem és letakarva hagyom 15 percet pihenni. 
Közben összekeverem a krémet.

töltelék:
180 g paradicsompüré
2 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazslikom
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál fokhagyma por
12 dkg puha vaj

25 dkg sajt

A rövidke pihenő után a tésztát lisztezett deszkára borítom, kinyújtom, megkenem a krémmel, feltekerem és kb 2 cm széles szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, jókora távolságra egymástól, mert hatalmasra kelnek. A megtelt tepsit félreteszem egy órára, ennyi idő alatt, szépen megkel, közben előmelegítem a sütőt, megszóróm reszelt sajttal a csigákat és már mehetnek is sülni. 

A látvány és az illat viszonylag rövid életet biztosít a csiguszoknak. Jó étvágyat.