2019. szeptember 7., szombat

Gyümölcsös finomság, borús napokra

Ehhez a pocsék időhöz, pont egy ilyen napsütést idéző, egyszerű finomság illik legjobban. Könnyű elkészíteni és még könnyebb pillanatok alatt felfalni, szerencsére elég gyors voltam és sikerült néhány fotót készíteni, mielőtt a siserehad eltűntet mindent.




hozzávalók:
4 egész tojás
7,5 dl cukor (ízlés szerint lehet kicsit kevesebb is)
1 kávéskanál só
1,5 dl olaj
9 dl liszt
2 tasak sütőpor
6 dl natúr joghurt

gyümölcs (vegyesen, ízlés szerinti mennyiségben), most őszibarackot, meggyet és almát használtam




 
 
























A tojásokat, a cukrot, a sót egy tálba teszem és robotgéppel kihabosítom, vékony sugárba csurgatva hozzáadom az olajat. Mikor ez jól elkeveredett jöhet a sütőpor, majd a joghurt és a liszt felváltva. 

Egy nagyobb, mélyebb tepsit (30x40 cm) sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a masszát, majd a tetejére szórom a gyümölcsöket. 
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb 45-50 percet sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. 



2019. szeptember 5., csütörtök

Pizzás csiga

Indul az iskola szezon és az "Anya mit sütöttél" szezon is az állandóan éhes kamaszoktól. Bár kicsit még nehezen veszem rá magam a konyha felforrósítására, mert kint is csodásan süt még a nap, de nem lehet betelni a "csámcsogó" családdal, így ingyen szaunát csinálok a konyhából ismét.
Ma pizzás csiga készült, amit azért kedvelek, mert nem igényel nagy macerát, a tölteléknek használt krémet többnyire nagy adagban készítem el és porciózva lefagyasztom, a tésztát pedig csak bedagasztom és már dogozom is vele, nem kelesztem külön.



tészta:
1 kg liszt
4 teáskanál só
2 tasak porélesztő
1 dl olaj
1 teáskanál cukor
6 dl langyos víz

A hozzávalókat a dagasztógépbe teszem és kb 15 percre békén hagyom, hogy a gép kedve szerint táncolva, alaposan összedolgozza, a tészta elég lágy lesz, de az nem baj. Az idő letelte után, egy habkártya segítségével lekaparom az üst oldaláról, körbe lisztezem és letakarva hagyom 15 percet pihenni. 
Közben összekeverem a krémet.

töltelék:
180 g paradicsompüré
2 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazslikom
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál fokhagyma por
12 dkg puha vaj

25 dkg sajt

A rövidke pihenő után a tésztát lisztezett deszkára borítom, kinyújtom, megkenem a krémmel, feltekerem és kb 2 cm széles szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, jókora távolságra egymástól, mert hatalmasra kelnek. A megtelt tepsit félreteszem egy órára, ennyi idő alatt, szépen megkel, közben előmelegítem a sütőt, megszóróm reszelt sajttal a csigákat és már mehetnek is sülni. 

A látvány és az illat viszonylag rövid életet biztosít a csiguszoknak. Jó étvágyat. 



2019. június 29., szombat

Ünnepség sorozat ON...Gesztenye torta

Ma egy számomra nagyon különleges kicsi ember első születésnapi tortáját hoztam. Mivel nagy a család és szerte szét vagyunk, egy kisebb ünnepség sorozat vette most kezdetét, hogy ezt a nagyon komoly kort megünnepeljük.

Pillanatnyilag egy kellemesen lágy krémmel töltött gesztenye torta tűnt a legjobb választásnak, kakaós piskótával és gesztenye szívekkel. 

A tortán fellelhető ujjlenyomatok, a segítő kezek jelei :D



17 cm formában 2 db piskótához
4 tojás  
8 kanál víz
230 g liszt
10 g kakaó
240 g cukor

A hozzávalókat megfelezem, a tojásokat ketté választom, a sárgákat a cukor egy nagyon csekély részével kihabosítom és félreteszem. A fehérjét a vízzel habbá verem, majd hozzáadom a cukrot és addig dolgoztatom a robotgépet míg, fényes kemény habot nem kapok. Ekkor fakanállal összevegyítem a két masszát és apró adagokban a kakaós lisztet is hozzászitálom. A forma aljába sütőpapírt teszek, majd a masszát a tortaformába simítom és hideg sütőbe teszem, kb 40 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni, hogy szépen tartsa a méreteit.


Majd az egész projektet megismétlem. 



A hűlési folyamat alatt elkészítem a gesztenye krémet és a sziveket.

500 g gesztenye massza
100 g porcukor
250 g vaj
3 tojás sárgája,
3 dl tej,
6 dkg burgonya keményítő,

csokoládé máz és gesztenye szivek
200 g csokoládé
250 g gesztenye

A tojás sárgákat a tejet és a keményítőt vízgőz felett sűrűre főzöm, ha kész lefóliázom és kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem. 
Egy nagy keverőtálban egészen finomra töröm a gesztenyemasszát, hozzáadok egy-egy kanállal a főzött krémből és a habos vajból, robotgéppel alaposan összekeverem, hogy a gesztenye fellazuljon, majd alacsony fokozaton keverve felváltva a krémet és a vajat a gesztenyéhez adagolom. Mikor szép egynemű, hűtőbe teszem felhasználásig. 

A gesztenye szivekhez, a 250 g masszát 12 egyforma részre vágom, megformázom és hűtőbe teszem a későbbi csokibevonat elkészítéséig. 




Amikor mindkét piskóta kihűlt ketté vágom őket, kicsit vastagabb lapok lesznek, de nem baj, mert finom könnyűek. A négy lapból csak hármat használok fel, a negyediket felkockázom és hagyom megszáradni, jó lesz majd valami édesmorzsa félének. 
Szóval az alsó piskóta lapot arra a tálra helyezem amint a tortát később tálalni fogom, köré pattintom a torta karikát. A torta krémet három részre osztom, ebből  két részt töltésre használok, egyet pedig bevonásra és díszítésre. Az alsó lapot megkenem az egyik rész krémmel, mehet rá a középső piskóta és Kb 15 percre a hűtőbe teszem, hogy a krém megkeményedjen annyira, hogy a tortakarikát le tudjam venni. 
15 perc elteltével, leveszem a karikát és óvatosan feljebb csatolom a középső piskótára, megkenem ezt a lapot is a krémmel, majd ráteszem a felső lapot és mehet az egész a hűtőbe 2 óra hosszára.


             


Míg a torta hüssöl, jöhet a csokoládé. 2 evőkanál vízzel lassan felolvasztom, mikor szép sima egyesével megmártom benne a sziveket és rácsra teszem szikkadni. A máznak kb a fele megmarad ezzel bevonom a torta tetejét.

Mikor mindenütt megszilárdult a csoki legyen az torta és szív egyaránt, jöhet a díszítés. A torta oldalát bevonom a félretett krém egyharmadával, a többit habzsákba teszem és apró hullámokat és rózsákat nyomok a tortára. Végszónak felteszem a gesztenye szíveket.