2013. december 24., kedd

Bejgli - Diós és mákos

6 rúd ahogy Anyukám készíti

Mák töltelék 4 rúdhoz:
1 kg darált mák,
70 dkg cukor,
1 l tej,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
20 dkg mazsola,


Mákos és gesztenyés bejgli


Anyukám mákos bejgliének titka, hogy a mákot nem elektromos darálón darálja le, hanem egy jó öreg „kurblis" darálón, ami minden egyes mákszemcsét tökéletesen szétpasszíroz és nem elvág, ennek köszönhetően a daráltmák finom olajos lesz. Nem egyszerű feladat, de megéri, kiváló alkalom, hogy a ház ura megmutassa erejét. Ha kész a mák felforralja a tejet a vaníliás cukorral, mikor forr takarékra veszi, bele kanalazza a darált mákot, kevergetve annyit vár míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesíti a reszelt citromhéjjal és a mazsolával.

Dió töltelék 2 rúdhoz:
50 dkg darált dió,
40 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
2 dl víz,
2 evőkanál rum,
A cukorból és a vízből szirupot főz, majd belekeveri a darált diót és a mazsolát.

Tészta 6 rúdhoz:
1 kg vegyes liszt,
50 dkg puha margarin,
5 egész tojás,
12 dkg porcukor,
5 dkg élesztő,
3 dl tej,
csipet só,
Az élesztőt felfuttatja 1,5 dl langyos cukros tejbe. Egy tálba a lisztet a puha margarinnal elmorzsolja, hozzáadja a felvert tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót a maradék tejet és gyorsan összedolgozza. Ruhával letakarva pihenteti egy bő félórát. Ez idő alatt előkészíti a tepsiket (kivajazza és kilisztezi), szétosztja az előre elkészített tölteléket.
A tésztát 6 egyforma cipóra osztja és kb 1-1,5 cm vastagra nyújtja, rákeni a tölteléket és feltekeri. Tepsibe rakja a rudakat (1 gáz tepsibe 3 rudat szokott tenni), felver egy egész tojást azzal megkeni a tetejét és hűvös helyen ismét egy bő félórát pihenteti. Ez idő alatt előmelegíti a sütőt, félóra leteltével egy húsvillával megszurkálja a tetejét és takarék lángon kb 30 perc alatt szép pirosra süti, de természetesen tűpróbával ellenőrzi, hogy tényleg kész e a remekmű.

Szándékosan nem írok olyat, hogy „tuti tipp a bejgli repedés ellen", mert Anyukámé mindig megreped, ennek egyetlen oka van, hogy rengeteg, finom, szaftos tölteléket tesz bele. A bejgli hűvös helyen tárolva sokáig finom és szaftos marad, nem úgy mint bolti társai akik már a megvásárlás pillanatában is folytósak.

Ezzel a recepttel a tökéletes siker, és a repedés is mindig garantált.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése