Kelt tészta:
1,5 dl tej,
2 dkg élesztő,
25 dkg liszt,
2,5 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojás,
só,
Omlós tészta:
15 dkg liszt,
7,5 dkg vaj,
4 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
só,
Töltelék:
1 kg alma,
5 evőkanál citromlé,
10 dkg dió,
17 dkg cukor,
5 dkg vaj,
Máz:
2 evőkanál citromlé,
10 dkg porcukor,
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztközepébe öntjük. Hozzáadjuk még a cukrot a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és simára dolgozzuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, közben az omlós tésztához a lisztet, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót egy evőkanál hideg vizet egy tálban összegyúrunk és 20 percig a hűtőben pihentetjük.
Az almát hámozás után felaprítjuk, összekeverjük a citromlével, a diót durvára vágjuk.
A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a margarint és folyamatosan kevergetjük míg egybe nem olvad, majd hozzáadjuk a diót és nem sokkal később az almát is. 5 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
A kétféle tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, a tészta 2/3-át kb 35 cm átmérőjű lappá nyújtunk és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett tortaformát. A tésztát meghintjük zsemlemorzsával és belesimítjuk az alma tölteléket. A tészta szélét a töltelékre hajtjuk, picit megvizezzük a tésztát, hogy jobban tapadjon és a maradék tésztából nyújtott 26 cm-es koronggal beborítjuk.
Előmelegített, de nem forró sütőben 175 fokon (gáz 2 es fokozat) 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A porcukrot a 2 evőkanál citromlével simára keverjük és a még forró torta tetejére kenjük. Hidegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése