2013. december 24., kedd

Mézes sütemény karácsonyfára, ahogy Anyukám készíti



1,5 kg finom liszt,      
50 dkg cukor,
50 dkg méz,
30 dkg margarin,
5 egész tojás,
1 dl tej,
2 evőkanál
szódabikarbóna,
őrölt fahéj,
szegfűszeg,
ánizs,
gyömbér,

Cukor máz:
1 tojás fehérje,
20 dkg porcukor,
1 púpos evőkanál étkezési keményítő, 
2 kávéskanál citromlé,




A cukrot, a mézet, a margarint, a tojásokat, a tejet és a fűszereket egy tálba tesszük és vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett kb 10-15 percig főzzük, míg habos nem lesz. A gőzről levéve apránként elkezdjük hozzá keverni a lisztet, először fakanállal, majd később már kézzel, ha kész 20 percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, lisztezett tepsibe rakjuk. Ha karácsonyfa díszeként szeretnénk viszontlátni remekművünket, akkor szúrjunk rá kissebb lukat is amin fel tudjuk majd fűzni. Előmelegített, de nem túl forró sütőbe sütjük. Hamar sül nagyon kell rá figyelni és érdemes néhány tepsinyi mennyiséget előre elkészíteni, hogy ne kelljen kapkodni.
Sütőből kivéve a forró süteményeket kenjük meg tojásfehérjével, hogy szép fényes legyen.




A kihűlt süteményeket cukormázzal díszíthetjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ebbe kanalanként belerakjuk a cukrot és a citromlevet, majd addig verjük robotgéppel míg a megfelelő állagot el nem érjük.
A kész cukormázat zacskóba vagy papírtölcsérbe tesszük, pici lukat vágunk rajta és már díszíthetünk is. Némi gyakorlat azért nem árt.:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése