2014. június 15., vasárnap

Mascarponés joghurttorta, vegyes bogyós gyümölcsökkel

Mikor az ember lánya, nagyon eltökél valamit, na akkor szokott az a bizonyos majom produkálni valamit. Így voltam ezzel Én is a múlt hét végén. Lévén, hogy az eper szezon közepén járunk, gondoltam Én bohó, hogy mindenhol epres ládák tömkelegét találom majd. Hát nem, végig jártam jó pár helyet, kisebb és nagyobb üzletet, zöldségest, de nem jártam szerencsével, így be kellett érnem egy nagy adag mirelit gyümölccsel. Szerencsére kis családom, nem panaszkodott így sem. 




Hozzávalók összesen,
a tésztához - 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál víz, 6 evőkanál rétesliszt, csipet só, késhegynyi szódabikarbóna.
a gyümölcspüréhez és a krémhez - 1000 g vegyes bogyós gyümölcsöt (mirelit - szeder, málna, piros és fekete ribizli, áfonya, stb), 4 teás kanál zselatin, 3 csomag zselatinfix, 650 g cukor, 500 g mascarpone, 900 g natúr joghurt
a díszítéshez - 4 dl tejszín, pici cukor és habfixáló




Piskóta 
28 cm tortaformát sütőpapírral kibélelem. 6 tojást ketté választom, a sárgájába és a fehérjébe is egyaránt teszek 3-3 kanál cukrot. A sárgáját kihabosítom, hozzáadok egy csipet sót, egy késhegynyi szódabikarbónát, 6 evőkanál vizet és 6 evőkanál réteslisztet. Alaposan eldolgozom és félreteszem míg a fehérjéből kemény habot verek. Amint kész a hab óvatosan beleforgatom a lisztes keverékbe, formába simítom és már mehet is a sütőbe, 5 perc a legnagyobb fokozaton, majd további 30-35 perc közepes fokozaton. A sütőajtót nem szabad kinyitni sütés közben, tűpróbával ellenőrzöm. 




Gyümölcs réteg
375 g vegyes bogyós gyümölcsöt, 150 g cukorral felolvasztok, mikor épp csak felforr, beleteszek 2 teáskanál zselatint, további egy percig főzöm folyamatos kevergetés mellett, majd félreteszem hűlni.
Közben ketté vágom a már kihűlt piskótát, az alsó lap köré torta karimát pattintok, rákanalazom a már dermedőben lévő gyümölcsöt, elegyengetem, majd beborítom a másik piskótával. 




Mascarponés joghurtos krém
500 g mascarponét, 900 g natúr joghurttal elkeverem, hozzáadom a 450 g porcukrot és a 3 csomag zselatinfixet. Kicsit hagyom dermedni, majd a 375 g majdnem teljesen kiolvadt gyümölcsöt gyors mozdulatokkal belekeverem, úgy, hogy a krém kicsit márványos maradjon. Ráöntöm a piskóta tetejére és hűtőbe teszem minimum 3 órára.




Gyümölcs zselé
250 g vegyes bogyós gyümölcsöt, 50 g cukorral felmelegítek, hozzá adok 2 teáskanál zselatint, míg kicsit meghűl, a joghurtos krém tetejére, alufóliából keretet készítek úgy, hogy a torta szélén, maradjon kb 1-1,5 cm hely. A zselésedő gyümölcsöt a torta tetejére öntöm, elegyengetem, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem a tortát.




A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verem a cukorral, hozzáadom a habfixálót. A kész hab felét csillagcsöves zsákba töltöm a másik felével, bevonom a tortát. A torta tetejére, a fólia eltávolítása után habrózsákat nyomok. 


8 megjegyzés:

  1. Szia! A zselatin fix 20gr-os?
    Köszi

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet,de rettentö sok munka van vele.Azért megpróbálkozom vele egy jeles ünnepen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban macerás egy kicsit, de megéri, mert nagyon finom.

      Törlés
  3. A piskótát ketté kell vágni?
    A képen olyan, hogy két piskóta közt Van a gyümölcs réteg, de ez a receptben nem így van írva 😣

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig ott van:

      "Gyümölcs réteg
      375 g vegyes bogyós gyümölcsöt, 150 g cukorral felolvasztok, mikor épp csak felforr, beleteszek 2 teáskanál zselatint, további egy percig főzöm folyamatos kevergetés mellett, majd félreteszem hűlni.
      Közben ketté vágom a már kihűlt piskótát, az alsó lap köré torta karimát pattintok, rákanalazom a már dermedőben lévő gyümölcsöt, elegyengetem, majd beborítom a másik piskótával. "

      Törlés
  4. Megkérdezhetem a torta forma méretét?

    VálaszTörlés